Share |

The Art of Modern Scandinavian Fly Casting

The Art of Modern Scandinavian Fly Casting

Mattias Drugge er en af Skandinaviens velkendte kasteprofiler med en lang række af kastekurser, artikler og en enkelt tidligere dvd bag sig. Mattias Drugge præsenterer på denne nye dvd de grundlæggende kasteelementer i henholdsvis enhånds- og tohåndsfluefiskeri.

Mattias Drugges kastepædagogik beror på fysikkens love i et fluekast i holdt op mod fysisk muskelindlæring. Mattias gør det indledningsvis klart, at fluekastet ikke er raketvidenskab. Derimod strider en række af menneskets instinktive bevægelsesmønstre imod de ideelle bevægelser for det perfekte fluekast. Fra fødslen lærer mennesket at kaste som man kaster en sten - ikke som man bør kaste en flue med en fluestang. Derfor bør de grundlæggende bevægelser indledningsvis trænes, så de kan lagres på rygraden. Mattias Drugge bruger begrebet nulpunkter men der er ikke tale om nyt stof.

Instruktionen er langsom, grundig og helt uden lir. Først gennemgås de basale over- og underhåndskast med tohåndsstang og derefter samme omgang med enhåndsstang. Enkle præcise instruktioner fra en erfaren og kompetent instruktør. Undervejs repeteres de vigtigste elementer i små sepia farvede sekvenser, men her skæres pappet lige tykt nok efter min mening.

Mattias Drugge virker endnu ikke helt vant ved kameraet og optræder ikke helt så afslappet som der ligges op til. Optagelserne er undervejs piftet lidt op med nogle skæve kameravinkler men jeg forstår slet ikke deres funktion. Det kan ikke være hensigten at de skal forstyrre. Det havde været bedre at ofre nogle få minutter på at se nogle kast under praktisk fiskeri. For der er ingen tvivl om at Mattias Drugge kan kaste, både kort og langt. I de klassiske musikvideolignende intro- og outrosekvenser får den nemlig ikke for lidt med lange virtuose kast tilsat heftig guitarunderlægningsmusik. Tale og formidling er ellers behagelig tydelig og rolig. Synd at klipning og den sparsomme musik kolliderer med den zen lignende balance Drugge udstråler.

Begge typer af fluegrej gennemgås fint af Mattias Drugge, som ikke gør det sværere end det er at holde styr på. Mattias har tydeligvis rigeligt med grej til rådighed, men han gør det ikke til en nødvendighed. Ganske fornuftigt understreger han dog det vigtige i altid at have en reservestang til rådighed.

I den grundlæggende ende af filmene på den instruktive del af skalaen er filmen et godt bud. Både indholdet og formen er set før men det er der ikke noget galt i. En oplagt skive at putte i indkøbskurven sammen med sin første fluestang. Sammen med kastekurset naturligvis.

Fakta
Titel: The Art of Modern Scandinavian Fly Casting – Double and Single Hand
Producent: Mountain Media for Fairpoint Outdoors (2009)
Spilletid: 91 minutter
Format: 16:9
Sprog: Svensk, tekstet på dansk, finsk og norsk

Facebook Comments Box