Share |

Björn Blomqvist - en svensk fiskeprofil

Et liv i lystfiskeriets tjeneste

Månedens profil er:

Björn Blomqvist, Tibro i Sverige.
Profession: Fiskeguide, redaktør, fotograf og fiskejournalist.
Alder 51 år

Til trods for at fiskeriet har været hans beskæftigelse siden 1993, er Björns engagement ikke til at tage fejl af. Han har hjertet med og man mærker iveren i hans stemme når han beretter om de mange oplevelser, som fisketure over det meste af kloden har givet ham, og når han rundhåndet deler ud af sine fisketips.

Björn Blomqvist er redaktør på Sportfishing News på outdoor.se, hvor man så at sige dagligt opdateres om fiskeriet i Vänern og Vättern. De to søer spiller en stor rolle i Björns liv på mange måder. Han er opvokset i området og fra hjemmet i Tibro har han stort set lige langt til Vänerns østkyst og Vättern vestkyst. Hans adresse er et rent smørhul for en lystfisker. Der findes en række fine åer og elve i området plus en lang række mindre kendte søer med fortrinligt fiskeri.

Vätterns laks

Björn justerer grejet
© scandicangler.com
Michael L. Hansen

Björn har inviteret på trolling efter de smukke og korpulente vätternlaks. Forventningerne er i top da vi stævner ud fra den lille havn i Granvik på en dag hvor Vätterns overflade er spejlblank, og hvor den varme luft er helt misvisende for månedsskiftet mellem september og oktober.

Inden vi er nået så langt har Björn med ægte svensk gæstfrihed vist os, hvordan vi kommer til de pladser, hvor der fiskes laks fra land. Imens er sønnen Harald i gang med at fange agnfisk til turen, som skal monteres i et smart krogsæt - Anjovis fra Salmonizer. For at fuldende rundvisningen for to danske Vättern novicer, sejler vi rundt og ser hvordan de pladser, der kan fiskes fra land, ser ud fra søsiden.

Björn fortæller om egne og andres fangster efterhånden som vi passerer fangststederne. Manden er faktisk i stand til at huske stort set alle fangster med dato og vægt ! Så meget mere bemærkelsesværdigt al den stund, at Björn har fanget rigtigt, rigtigt mange fisk her på søen. Når det rigtigt kører, er der en fisk i timen ! De fleste er laks, men ind i mellem er det en af søens store ørreder, der tager agnen og en sjælden gang er det en rødding.

Granvik havn ved morgengry
© scandicangler.com
Michael L. Hansen

Nok er vi på trolling tur, men Björn fisker lige så gerne gedder og ørreder med flue- og spinnestang. ”Tidligere jagtede jeg mest store ørreder med fluestangen i hele Sverige, men i dag fisker jeg efter næsten alle slags fisk. Og det er ikke kun fluefiskeriet jeg dyrker, mine spinnestænger bliver også tit luftet, men trolling fylder meget. Dels er nyhederne fra Vänern og Vättern en central del af stoffet på Sportfishing News, og dels arbejder jeg jo som både guide og kursusholder på trollingfronten”, beretter han.

Björn var også blandt de allerførste fra vesten som fiskede på Kola. ”Det var fantastisk men det er et afsluttet kapitel for mit vedkommende. Det lyder måske underligt, men det er næsten blevet for nemt nu. I dag er det for mig ligesom at tage til Mallorca, men da vi kom var alt uopdyrket, uorganiseret og enormt besværligt.

Bare transporten var et kæmpeproblem. Nu bliver man næsten fløjet til døren, mens vi dengang først måtte køre i bil ad nogle elendige veje, og det var en prøvelse. Vi var også altid spændte på om helikopterne nu også kom og hentede os. Det kunne man ikke være helt sikker på.

Men det var en fantastisk fornemmelse at fiske i så jomfrueligt vand, og guderne skal vide vi fangede mange laks. Store stallinger og ørreder fangede vi også, men hvis jeg vender tilbage vil det aldrig kunne måle sig med det jeg oplevede dengang” fortæller Björn.

Så skal der fiskes

Harald Blomqvist ordner grej
© scandicangler.com
Michael L. Hansen

Da grejet skal rigges til bliver det næsten umuligt at få kontakt med ham. Hans engagementet giver sig nu udslag i en total koncentration om at få grejet justeret rigtigt. Det eneste der snakkes om nu, er positioner og vanddybder som han drøfter med Harald, der med sine 18 år allerede er en fuldbefaren trollingfisker.

Så fisker alle stængerne og roen falder over båden igen. Björn tager sine velordnede grejæsker frem og fortæller om fiskeriet i søen. ”Laksen kan være ekstremt selektiv. Jeg har oplevet det gang på gang, hvor flere både har fisket hen over laksene. Det er kun en bestemt type agn, de tager. Både størrelse og farve skal være rigtig, og kun de både, der har fundet den recept fanger fisk. Normalt fisker vi på mellem 20 og 25 meter vand, men når laksen går i overfladen er det små woblere der virker, og gerne med noget blåt. I sådan en situation er en Bomber 15 A bedst.

Skal laksen derimod træffes på det dybe vand er Tomic en af mine af favoritter; og i dybden må nuancerne gerne være af den mere synlige slags. Og så bruger jeg gummibåndtricket” ! Björn sætter lige et gummibånd om Tomic´ens hoved og søsætter den. Det er helt tydeligt at wobleren nu slår nogle meget større slag til siden.

Björn fortsætter: ”Det sidste års tid er det blevet mere og mere populært at trolle med agnfisk, og jeg bruger Anjovis fra Salmonizer, men det er Harald, som har størst erfaring med det ”.

Alsidighed

Grejæske med trollingwoblere
© scandicangler.com
Michael L. Hansen

Björns arbejde spænder vidt og han har skrevet for den svenske fiskepresse siden 1980. I dag er han både redaktør, guide, kursusholder, fotograf og fiskejournalist.

”Mit virke som skribent har givet mig mange gode oplevelser, og jeg har efterhånden opnået en position, hvor jeg kan skrive hvad jeg mener, og det får nogle gange folk op ad sofaen. F.eks. fangede jeg forrige år en stor gedde på 16 kilo i Vättern som jeg tog. Jeg blev truet både med det ene og det andet af ”geddepolitiet” fra Stockholm, men jeg fortsætter med at skrive det ,jeg mener, og fortælle om det, jeg synes skal fortælles”.

”Som guide har jeg også haft mange sjove og gode oplevelser, og jeg kan ikke lade være med at trække på smilbåndet af mine oplevelser med nogle japanere. Jeg fortalte dem hvad de skulle gøre, og jeg blev meget overrasket over at se hvordan det virkede. Mine ord blev opfattet som ordrer og de blev udført prompte og med præcision”.

I dag laver Björn ofte kurser og fisketure for virksomheder, og han er også i gang med et par fiske film. Ønsker du at gør brug af Björns enorme viden som guide, skal du være tidligt ude, for han har nok at se til og kalenderen er godt fyldt, og der skal jo være tid til at fiske !

En af de dage

Trollingstemning fra Vättern
© scandicangler.com
Michael L. Hansen

Björn og Harald arbejdede virkelig for sagen, men selv med deres viden varder ingen laks den dag. En mulig forklaring kunne være at svenskerne har haft et lige så ekstremt godt sensommervejr som vi i Danmark. Denne sidste weekend i september er ingen undtagelse.

Klar blå himmel og masser af sol, og kun i de korte øjeblikke, hvor en sky lige lægger vejen forbi, aner man at det faktisk er efterår.
Men med mødet med Björn og en herlig tur på denne helt fantastisk smukke og særprægede sø, blev det alligevel en pragtfuld oplevelse. Selv uden laks !

Facebook Comments Box