Share |

Blekinge Gäddfestival 2010

Magnus Uhr rapporterer kort fra årets geddedyst..

Andra helgen i oktober går en av Europas största gäddtävling av stapeln, Blekingegäddfestival. Endast Värtan Cup har ett större deltagarantal. Så på lördagen den 9 oktober stod 520 laddade gäddfiskare redo att sätta igång fisket. Det finns 4st utgångshamnar där man anmäler och rapporterar in. Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg. Efter genomgången och utlämning av mätbrickor så var det full fart ut på sjön eller längs land. Vädret var bra. Ostliga vindar, mulet och 9c i vattnet. Problemet var lågvattnet. Vattenståndet var nästan 20cm lågt. Det skulle garanterat inverka på fisket. Vårt gäng hade en helt ok förstadag.

BGF pris
© scandicangler.com Magnus Uhr

Vi fick 8 gäddor på 3 man. Största på 89cm och 4st på ca80cm. Alla tre körde fluga och vadade. Vågorna och vinden ställde till det lite men det var lågvattnet som förstörde mest. Även sjögräset som fortfarande växte inverkade negativt. När vi rapporterade in och jämförde våra resultat med båtfiskarna som jerkade så kunde vi sträcka på oss. Många gick nollade och det var inte många fiskar över 90cm. På lördagskvällen var det föreläsning i Karlshamn och det lottades ut fina priser men vi kunde tyvärr inte deltaga. Vi stärkte oss med en god middag och en kall öl. Nya planer lades upp och humöret var på topp. På söndagen skulle det avgöras. När vi tittade ut genom fönstret så sjönk humöret som en 200 grams Giant Jigghead. Tokdimma, 2c och vindstilla. När vinden sedan kom var det från väster. Ordet svårfiskat kommer få en ny innebörd...

BGF pris
© scandicangler.com Magnus Uhr

Vi åkte till utgångshamnen och tog ut våra mätbrädor och idnr. Sedan åkte vi hem och tog vi en kaffepaus och väntade ut dimman och hoppades på mer vind. Efter någon timme kom vi ut. Det blåste sparsamt och vattenståndet var ännu lägre. Inte läge för huggsexa direkt. Vi satsade på få men stora. Försöka hitta en stor fisk och nöta upp den. Därför blev jag mycket paff då jag hade på en gädda i första kastet och fick upp en på 80cm några minuter senare. Men det var mest en lyckoträff. Efter det var de hårt slit som var dagens melodi. Vi fick två mindre och jag tappade en fin på 90cm + Hårt kämpade in i det sista och fick stressa in till rapporteringen men belöningen uteblev. Ingen vinst i år. Eftersom prisutdelningen var i Karlskrona som låg på vägen hem för mig så åkte jag dit. Trumman stod och underhöll och Markus skötte listorna. Efter lite småstrul med korrigeringar och strukna så kom det fram att jag låg på delad 23 plats som var sista prisplatsen. Men nu får vi vänta tills ledningen har lottat. Lotten får avgöra om två personer fått lika stor fisk. Kul att komma så pass högt. Speciellt med tanke på att de flesta fiskar från båt och spinnfiskar. Prisbordet var digert och jag tror de flesta var nöjda med sina priser. Här är de tre första pristagarna och ett axplock av priserna de fick. 1: Markus Rönbeck 105cm som togs på ett mörtblänk! Pris: Specialgraverad ambassadör, CWC special jerkspö. 2: Fredrik Larsson 104cm som togs på jerkbait. Pris: Vision GT four flugfiskeset med lina, tafs mm. 3: Marcus Dahlberg 102cm som togs på jerkbait. Pris: Ambassadör, Baltic flytväst, CWC jerkspö. Sammanfattning BGF 2010 kan beskrivas som deltagarsuccé och svårfiskat. 520 startande är otroligt många och den näst största gäddtävlingen i Europa. Det mesta är välorganiserat och flöt på bra. Priserna är många och funktionärerna trevliga. Det finns dock några småsaker som kan förbättras. Pusha för mer rapporter under dagen så man kan jämföra längder och sporras. Mer flyt i hanteringen på lördagsmorgonen. Ta alla efteranmälningar efter de som betalat och anmält sig på nätet. Annars är jag mycket nöjd och imponerad av arrangemanget och jag hoppas att det kommer att återkomma år efter år. Nu blir det att satsa på bättre placering nästa år.

Facebook Comments Box