Share |

Cortland Precision Pike

Geddeflueline på markedet bliver testet...

Linan är av klass 9 och flytande, referens i testet är RIO`s Pikeflyline i samma klass och flytande, Spöet som användes i är ett Scott heliply 8`8 klass 8. Linan är tvåfärgad, blood red i klumpen och mint i skjutlinan. Medföljer gör en Dvd och en mindre trasa för rengöring av coatingen.

Klippte av ca:10 cm på spetsen innan jag gjorde en loop, tyckte att spetsen såg allt för tunn ut. Dagen för testet var en kall lördag, 3gr i vattnet och 1gr i luften. Natten hade varit kall och isen låg längs kanterna runt den vik som skulle fiskas av, ögonen i asken såg minst sagt förvånade ut när jag valde en av dem för detta kylslagna fiske.

cortland pike
© scandicangler.com Redaktionen

Men ska det testas så ska det. Var lite orolig för vadarna när jag fick trycka mig igenom den sega ishinnan mot öppet vatten. Skrämde upp en mindre gädda längs vassen som snabbt pilade iväg under isen. De första kasten kändes väldigt kladdiga av den väloljade linan, denna smörja försvann lyckligtvis fort. Linan trycker med lätthet över tafs och gäddfluga, även i motvind sträcker tafsen förvånansvärt fint. Trots att det är kallt både i luften och vattnet känns linan riktigt mjuk och fin. Den röda färgen i främre delen av linan syns dåligt i vissa ljusförhållanden, den mintfärgade skjutlinan har en mycket mer visuellt bättre färg. Den röda delen av linan håller en längd av 12.8 meter, vilket motsvarar den sammanlagda längden av spets, klump och baktapering. Om den främre delen av linan nu nödvändigtvis måste

cortland pike
© scandicangler.com Thomas Bengtsson

ha en annan färg så anser jag att endast de första 30 foten, vilket utgör linans viktklass, hade kunnat vara markerad. Nu har man en nästan 13m lång rödfärgad lina som syns mycket sämre än den mintfärgade i vattnet, hela linan kunde ha varit mint enligt min mening. När man kastar med linan känns den aningen tyngre än referensen, RIO. Linan känns också väldigt mjuk i coatingen, vilket är väldigt behagligt att fiska med men ger ett något sämre skjut. Den medföljande dvd:n är väldigt grundläggande, men väldigt bra och pedagogiskt uppbyggd, riktigt bra. Den lilla trasan med linespeed har jag inte behövt använda ännu men ett + för att en finns med. Om du nu har funderingar på att skaffa en ny lina till gäddflugfisket i år så rekommenderas Cortland precision pike varmt, men som sagt så känns den aningen tung så kanske det inte är nödvändigt att gå upp en klass i förhållande till spöet.

Facebook Comments Box