Share |

Cracking The Code - DVD

Cracking The Code - DVD

Tredje kapitel i Henrik Mortensens filmatiserede Fly Fishing Academy er netop på vej ud i handelen. Vi er tilbage på Island som i seriens første film, og det handler atter om laksefluefiskeri. Fokus snævres denne gang ind til fiskestrategi og i særdeleshed det specielle hitch-fiskeri, der lettest kan forklares som et tørfluefiskeri med en streamende flue.

I denne tredje film afsløres det, hvor omfattende serien er lagt an, og materialet er nu langt forbi de kasteopvisninger det store publikum tidligere har nydt hjemme fra sofarækken, eller på et af Henrik Mortensens mange kastekurser. Nu skal der fiskes!

Filmens indhold lader sig vanskeligt forklare kortfattet. Efter en flot intro filmet direkte i elven, hvor laksefiskeriet straks omtales som logisk og ikke vanskeligt, går vi direkte videre i en laks-i-første-kast-sekvens. Så er målet skåret ud i pap for tilskueren - hvem kunne ikke tænke sig at lande en nystegen blank laks i disse smukke omgivelser?

Inhold HM DVD 3
© scandicangler.com
Redaktionen

Men hvad får laksen til at hugge? Hvordan får vi mest fornøjelse ud af fiskeriet? Med hvilket grej angribes en ny fiskeplads? Hvilke liner og hvilke fluer fanger hvornår? Hvordan bør vi færdes langs en elv? Hvordan lander vi hurtigt laksen? Hvilken indflydelse har vejret på fiskeriet? Hvordan tages linen ind til et nyt kast? Hvad med solens placering?

Bud på disse og svar på mange andre gode spørgsmål formidles på logisk vis igennem filmen.

Undervejs kan seeren nyde en række laksefights, hvor flere af dem er filmet fra start til slut uden afbrydelse. En del af laksene afsløres endda allerede på forhånd via flotte optagelser, der viser laksene på deres hvilepladser.

Det meget visuelle hitch-fiskeri er højt skattet af Henrik Mortensen blandt de mange taktiske muligheder, der findes i laksefiskeriet. Dette fluefiskeri, hvor laksefluen fiskes skøjtende på elvens overflade, er ganske fascinerende, og filmen vil uden tvivl skabe nye tilhængere på denne front. Vejen til succes med hitch gennemgås nøje i filmen.

Sikkert for at bløde lidt op på filmens teknisk tunge indhold er der lagt et par sekvenser ind omkring lakseopdræt og -bestande på Island, samt et mere turistpræget sammenklip om Islands historie og øvrige attraktioner som for eksempel de varme gejsere. Disse afsnit bløder fint op i den instruktive film, og det er altid relevant at sætte fiskeriets omgivelser lidt i perspektiv.

HM fisker Island
© scandicangler.com
Tim Jensen

Filmens tekniske sider efterlader ikke mange rynkede bryn. Den gode udvikling fra seriens to foregående film fortsættes og Henrik Mortensen er, som den altoverskyggende hovedperson, fortsat blevet mere scenevant, bedre talende og mere afslappet.

Filmens billeder, timing og klipning er yderligere vellykket, og det virker som om teamet med kameramand og formidler nu er helt sammentømret. Et par gange tabes de lange klip med laksefights i vand uden indhold, men det forstås at klippene er bibeholdt i sammenhængen frem for at bryde optagelsen med et klip. Henrik Mortensen er for længst berygtet som en dygtig laksefisker, og det hælder til fordel for filmens troværdighed, at laksene også her misser fluerne, springer forfanget eller bare smutter af krogen uden grund.

Filmen har undertekster på syv sprog, og Julian Isherwoods klare speak burde ikke efterlade nogen tvivl hos engelskkyndige.

Uden at det siges i filmen, så tages der naturligt udgangspunkt i et kendskab til fiskeriet og kastekundskaberne, som de tidligere film har omhandlet. Indholdet er alvor denne gang, og har man ikke på forhånd interessen for laksefluefiskeri, så kan fordybningen nok forekomme trættende. For kendere er dog mange flotte kaste- og fiskedetaljer, der i denne film til gengæld går ubeskrevet hen.

Alt i alt giver filmen stof til eftertanke, og nu står det mere klart end tidligere hvorfor serien hedder Fly Fishing Academy. Der er tale om seriøst og omfattende stof. Har du erfaring med laksefiskeri vil du nyde denne grundige omgang, men har du netop stiftet bekendtskab med laksefiskeriet, så er seriens to første film det rigtige sted for dig at starte.

SE DVD VED AT KLIKKE HER!

Fakta
Titel: Cracking The Code – Fly Fishing Academy Vol. 3
Producent: Newsline Video Production 2005
Distributør: Scierra
Spilletid: 67 minutter + 25 minutters ekstra materiale om hitch

Facebook Comments Box