Share |

Crescent 465 - En klassisk fiskebåd

Crescent 465 - En klassisk fiskebåd

Crescent 465 - En klassisk fiskebåd

Crescent bådene har et virkelig godt ry i hele Skandinavien. Deres både er kendt for høj kvalitet og gennemtænkte velprøvede skrogkonstruktioner som sejler fremragende under de forhold de er skabt til. Jeg har selv haft en Crescent 506 i fire år, og jeg kan på alle måder tilslutte mig de mange positive ord som ofte siges om Crescent.
Bådene bygges på værftet Cremo i Varberg i Sverige. Der er omkring 25 forskellige modeller på programmet, i størrelser fra en lille 2,45 meter slæbejolle til en 6,10 meter hardtop-båd. Værftet har altid koncentreret sig om relativt små både og joller. Der sker en løbende tilpasning til markedet og der præsenteres nye modeller hvert år.
Crescent 465 er en legendarisk småbåd. Det er klassikeren over alle klassikere. Konstruktionen er mere end 30 år gammel, men fortsat én af de mest populære bådmodeller fra Crescent.

Crescent 465 Trader

Længde: |4,62 m (15,1 fod)

Bredde: |1,82 m

Vægt: |ca. 250 kilo

Godkendt for |7 personer

Fart: |26 knob med 30 HK og 2 pers.

Max motor: |30 HK

Pris: |ca. 32.000,- kr

Årsagen til 465'erens mange-årige succes er ret enkel... i korte træk fordi:

Den er rimelig i pris.

Den er fornuftigt indrettet, og der er god plads i båden.

Den vejer ikke meget.

Den er god som trailer-båd.

Den sejler glimrende og planer let med mindre motorer.

Den er meget sidestabil og søsikker.

Crescent 465 Trader

Den nye Crescent 465 Trader er bygget over samme fornuftige skrog som den traditionelle 465. Det vil sige, at den har en bred, buttet stævn som betyder at der er masser af god regulær plads i forskibet. Toften i stævnen har et glimrende aflåseligt stuverum, og fungerer samtidig som siddeplads.

En fremragende detalje som ofte er blevet fremhævet på 465´eren, er den to-delte midtertofte. En luge i midten kan let slås op, og så er der gennemgang. Det giver et langt mere regulært og brugbart dørkareal. Midtertoften fungerer glimrende som siddeplads for 2 personer. De to indstøbte kasser i hver side indeholder opdrift og har ligeledes til formål at styrke konstruktionen.

465 Trader adskiller sig fra den traditionelle 465 ved den flot designede styrepult som er helt integreret i ringdækket. Foran pulten er der et lille bord til småting og to flaske/kopholdere. De virker dog lidt overflødige. Hullerne er nemlig ikke dybe nok til at de virkelig kan holde en flaske eller en kop når man sejler. Kun når man ligger stille og spiser madpakken fungerer de glimrende.

Man sidder på agtertoften og styrer. Normalt er tofterne i både af denne størrelse ret lave, og man sidder ubekvemt lavt. Styrepulten og rattet er i perfekt højde. Et stort dybt rum foran rattet betyder, at det er lidt vanskeligt at montere instrumenter. Vindspejlet og den kraftige rustfrie bøjle er ekstraudstyr, og det bør man faktisk ofre. Det giver langt højere komfort når man sejler.

Men det er bestemt ikke tilfældet i 465'eren ­ her har man en meget fin siddehøjde. Under agtertoften er der et stort rum, hvor der bl.a. er plads til en standard benzin-tank, samt yderligere plads til småting. Et lille rum er specielt udformet til batteriet. Der er udluftning fra begge rum.

En meget fiks detalje som er specielt for 465 Trader er de langsgående hylder som ligger lige under rælingen. Der er to i bagbords side og ét helt fremme i styrbords side. Disse hylder er meget praktiske. Under sejlturen kan man hurtigt lægge småting fra sig ­ og hurtigt finde dem igen. Det er især os lystfiskere der vil sætte pris på disse hylder. De er som skabt til alle de småting som vi hele tiden skal have ved hånden.

Som standard er båden udstyret med en automatisk elektrisk lænsepumpe. Der er nemlig ikke selvlænsende dørk i båden. Det ville også betyde at dørken skulle ligge væsentligt højere, og det ville gå meget ud over den dejligt høje rælingshøjde på 68 cm der er i båden. Man føler sig simpelthen tryg og sikker i båden, dels på grund af den høje ræling, men også fordi båden er meget sidestabil. Man kan sagtens stå 2 personer i samme side, uden at båden krænger nævneværdigt. Den har en ret flad bund, og det giver den høje stabilitet.

Det er bådens relativt store bredde, den buttede stævn, og den flade bundprofil som er så karakteristisk for Crescent 465. Denne konstruktion giver båden egenskaber som så mange værdsætter højt. Men det er egenskaber som giver fordele og ulemper ­ det oplever man især når båden sejler planende.

Planer meget let

Testbåden er udstyret med en 25 HK 4-takts Yamaha og det er en motor som passer helt perfekt i størrelse til denne båd. Vi er to voksne ombord og der er god balance i båden

når passageren sidder på midtertoften. Iøvrigt er båden ikke så påvirkelig overfor vægtforskydninger ­ den ligger stabilt og fast i vandet.

Ved langsom fart på 2 - 5 knob skubber den brede stævn en del vand foran sig, og styrer ikke helt så godt som en båd med V-bund. Alligevel ligger 465 Trader så støt og godt i vandet, at den kan manøvreres og styres nogenlunde problemfrit i langsom trollingfart ­ også når der er en strid sidevind. Men kommer man ud for styreproblemer ved lav fart så skal man flytte noget mere vægt fremad, for at tynge stævnen ned.

Når man giver gashåndtaget et lille puf, ser man tydeligt fordelen ved den flade bundprofil. Der er ingen decideret planingstærskel og båden planer allerede ved omkring 6-7 knob. Herfra går det meget let og hurtigt op til topfarten der ligger på omkring 23 knob.

Båden sejler også fint med blot 15 HK, og her vil topfarten med to personer være godt og vel 15 knob.

Når vandet ligger fladt, så sejler Crescent 465 altså perfekt. Den styrer og manøvrerer glimrende. Kun i skarpe drej følger den ikke helt med, og den kan slippe grebet i vandet når den presses hårdt ­ men det bliver ikke på noget tidspunkt faretruende.

Hvis man sejler stærkt i krap sø, så oplever man ulemperne ved skrogkonstruktionen. Det er klart at den vil banke

"

noget i søerne på grund af den brede buttede stævn, og den flade bundprofil. Og går man stærkt skråt imod søerne, så vil den også sprøjte noget.

En sådan sejlads er ubehagelig, men det er ganske enkelt at undgå. Man skal blot tage farten noget af, så sejler man igen behageligt ­ blot noget langsommere.

Det er ulempen ved denne bådtype. Man kan ikke sejle lige så hurtigt i dårligt vejr, som båden med dybere V-skrog. Til gengæld har man en båd som ikke behøver så stor motor, som er mere sidestabil, og som er bredere med mere plads indeni.

Facebook Comments Box