Share |

Den anden flod…Rio Gallegos

Tag med Reid Zoller til Argentina – Nogen kalder det verdens bedste havørredfiskeri – Bedøm selv!

Sat i gang af skuffelsen over dårligt laksefiskeri i foråret år efter år, havde jeg for lang tid siden besluttet at teste det fjerntliggende Argentinske havørredfiskeri, som jeg havde hørt og læst så meget om, som et muligt alternativ tidligt på sæsonen.

Da jeg endelig bandt mig til en tur sidste år og gjorde den nødvendige research, da sagde næsten alle jeg talte med, at jeg skulle tage til Rio Grande.” På grund af fiskenes antal, er Rio Grande det bedste bud.” fortalte de mig. Henry Mountain fra Frontiers International europæiske kontor i London gav mig ikke desto mindre et godt indtryk af den ’anden’ havørredflod i Patagonien, Rio Gallegos. Han fortalte ærligt, at antallet af fisk ikke var ligeså stort, men beskrev yderligere floden som udfordrende og med meget mere at byde på end Rio Grande. Jeg endte med at beslutte mig for Rio Gallegos og valgte arrangementet hos Estancia Bella Vista.

Efter et interessant ophold i Buenos Aires og en tretimers flyvetur til byen Rio Gallegos, blev de syv øvrige fiskere og jeg mødt af personalet og kørt til campen. Landskabet mindede mig om høje ørkenområder som Yakima eller tilsvarende – på en måde som et månelandskab, men også underligt smukt.

Lodgen Bella Vistas

© scandicangler.com

Starten på Bella Vistas fire stræk, hver til to stænger, ligger cirka 100 km. fra havet, og det vand fiskerne har til rådighed strækker sig over 50 km. prima mellemflod. Til trods for afstanden til havet, er der friske fisk til stede på hele stykket, og de er stadig utrolig stærke efter den lange svømmetur. Fiske-campen drives af Nick og Monica Zoll, der har været der siden destinationen åbnede for fem år siden. Fra midten af december til midten af april styrer Nick fiskeriet med assistance fra tre guides (alle dygtige kastere og fiskere), mens Monica styrer selve campen. Disse to kompetente værter leverede en førsteklasses oplevelse fra start til slut.

Den anden flod…Rio Gallegos - 2. afsnit

© scandicangler.com

Selv om vi ankom et godt stykke tid før solnedgang, fiskede vi ikke den første eftermiddag. Monica brugte tiden til at gøre os bekendt med campen, hvor der blev serveret lækkerier hvor vi end kom frem. Hun fik os alle til at føle os hjemme. Efter en fantastisk middag forklarede Nick os fiskeplanen, og jeg var meget overrasket over at høre, at alt fiskeri foregik i fuldt dagslys. Det meste af det havørredfiskeri jeg havde dyrket i Europa og Skandinavien havde foregået i totalt mørke, så jeg så virkelig frem til nu at tage dem i løbet af dagtimerne.

Fiskestrategi

© scandicangler.com

Jeg vil ikke bruge en masse tid på at gå i detaljer med hvert minut af fiskeriet (eller bare hver dag for den sags skyld ). Det er tilstrækkeligt at sige, at det var fremragende. Fra det øjeblik jeg startede, fangede jeg fisk ( eller fiskede til interesserede fisk ) i seks dage i træk. Jeg benyttede tohåndsstænger på hhv. 14’ og 12’4” kombinerede med LOOP LCT skydehoveder i intermidiate og flydende, afhængig af poolens karakter, dybde og vandets hastighed. Jeg fiskede hele ugen, som man mere eller mindre traditionelt ville fiske efter Atlanterhavs laks. Jeg fiskede i reglen med meget vinklede kast (når vinden tillod det), og jeg mener at tohåndsstangen var nødvendig til dette. Med et hurtigtsynkende flettet forfang for enden af den intermidiate eller flydende flueline, kunne fluen holdes i den rette dybde. Jeg fiskede med et udvalg af Tempelhund rørfluer i størrelser fra 1 ½” til 3 ½”. Farverne varierede fra røde over orange til sorte og gule. Den fremragende danske fluebinder Tommy Kjærgaard havde forsynet mig med 24 af disse giftige bæster før min afrejse, og monteret med LOOP’s dobbeltkroge var de helt sikkert den rette medicin. Jeg fangede alle mine fisk på disse fluer, med undtagelse af to, som jeg fangede på en lille ’hitched’ Monroe killer rørfluer i et par sjældne døde perioder.

© scandicangler.com

Der bliver sagt meget om vinden i det nedre Patagonien, men guiderne smiler og siger, at vinden er din ven. Sandt nok. Vi var heldige at det blæste fra vest (direkte ned langs floden) hele ugen. De fleste dage lagde den sig omkring kl. 21.00 om aftenen, og så snart man havde vænnet sig til det, var det slet ikke så slemt. Jeg er meget vanskelig at distrahere, når jeg befinder mig i en situation, hvor der er masser af store laksefisk (måske generelt "meget vanskelig"). Uanset årsagen er jeg utrolig glad for, at jeg lod Nick overtale mig til at tage en eftermiddag ved Gallegos Chico. Chico’en er en lille biflod med eget udspring, der løber ud i selve floden et par kilometer nedenfor campen. Jeg tog af sted en eftermiddag ved 15-tiden med intentionen om at fiske et par timer, og så tage tilbage for at fiske havørred ved 18-19-tiden. Klokken cirka 22.30 tryglede de folk, der havde bragt mig, om ikke vi kunne vende tilbage til campen. Den lille flod er fyldt med grøde, men små sprækker med krystalklart vand flyder igennem. De fleste steder er disse sprækker som små huler eller korridorer, med kun en halv meter dybt vand. Hvis man dukkede sig, og ikke fik skræmt fisken med sin tilstedeværelse, så tog de alt hvad der ramte vandet, som ikke streamede på overfladen.

© scandicangler.com

Jeg startede med en 0,18 spids, men efter de to første pæne fisk var gået direkte ind i græsset og havde knækket linen, begyndte jeg at fiske med tykkere forfang. Jeg fiskede til sidst med 0.25 med rimelig succes, selv om jeg stadig mistede et par mindeværdige fisk (især en jeg skød til 3 kg.). Jeg har aldrig set bækørreder i farver som disse. Maverne var helt orange over i højrødt, og pletterne var ofte blå og grønne. Jeg nåede at fange omkring 20 stykker, før Brian og Diego bogstavelig talt skubbede mig i vognen, for at bringe mig hjem til aftensmaden. Resten af gruppen var sammensat af meget erfarne britiske og amerikanske fiskere, der havde besøgt stedet i en årrække, og de kendte floden godt. Jeg klarede mig dog ganske godt og fangede 34 havørreder hen over ugen. Gennemsnitsvægten var omkring 5,5 kg. og jeg havde fået to fisk over 10 kg. Jeg har fisket laks og havørred en masse gode steder på Island, i Rusland, Storbritannien og Skandinavien, og det er mig en fornøjelse at kunne meddele, at dette rangerer som en af mine bedste uger med fiskestangen overhovedet. Frontiers International er agenten at kontakte, hvis du vil af sted, og deres kyndige personale vil ikke kun give dig ekstra og vigtig information om programmet, de vil bistå dig i planlægning og gennemførelse ned til mindste detalje. Jeg bookede turen gennem det europæiske kontor, og de hjalp med til, at det blev problemfrit at komme både derover og tilbage igen. Jeg er stadig meget interesseret i at besøge Rio Grande, så jeg selv kan lave sammenligningen (og fange flere havørreder), men jeg var ganske tilfreds med mit valg – specielt set i lyset af, at Rio Grande var oversvømmet i den uge jeg besøgte Gallegos, og fangsterne derfor ikke var i nærheden af normalen. Selv utopi har sine dage…!

Facebook Comments Box