Share |

Den samme elva

Den samme elva

Lars Lenth er kendt af de fleste fluefiskere for hans levende billeder, eller rettere hans optræden i levende billeder. Han og vennen Bård lagde for år tilbage navn til en populær TV-serie, og siden har Lars Lenth haft hovedroller i tre flotte DVD-udgivelser.

Netop udkommet er hans første fluefiskeroman Den Samme Elva. Det skrevne ord ligger dog ikke Lars Lenth fjernt, og han har allerede flere fiskebøger bag sig.

Handlingen tager kort fortalt fat der, hvor det gør allermest ondt for den fluefiskende del af verdens befolkning ved at konstatere, at vi fisker alt for lidt. Lars Lenth mindes derfor et afbræk i hans studietid, hvor han slog sig ned ved Skrukkedalsrenna i Skrapdalen gennem hele ørredsæsonen, altså i fire en halv måned. Denne fiskeodysse langs nogle hundrede meter elv tager læseren med på alle fluefiskeriets og måske endda livets op- og nedture.

Umiddelbart et plot som let dømmes til tre sider i et kulørt fiskemagasin, men Lars Lenths legende sprog med masser af humor og ironi, gør det til en fornøjelse at fordybe sig over godt to hundrede sider i stedet. Jeg morede mig kosteligt gennem fortællingen, og der gives frit spillerum til både at grine af og med personerne. Det er længe siden jeg har læst ikke-oversat norsk med så stor appetit og lethed.

Uden at røbe klimaks og det modsatte i handlingen indeholder Den Samme Elva skønne skildringer af sejrer, fiaskoer, mødet mellem land og by, mødet mellem ung og gammel og Lars Lenth trykker på alle de knapper af følelser, som vi fluefiskere må trækkes med på godt og ondt ude ved vandet og hjemme ved alle forventningerne.

Hvert af bogens kapitler er illustreret med et fotografi af Jørn H. Moen. Det er elegante, stemningsfyldte billeder fyldt med mysterier, som heldigvis ikke ødelægger de billeder, som man hurtigt får dannet sig på nethinden.

Fiskehistorier bør tages med et gran salt siges det, og man skal huske, at i en roman er det tilladt at digte. Jeg vil dog anbefale Den Samme Elva uden forbehold, den holder vand fra start til slut.

Norge er godt på vej til at indtage den nordiske scene for kriminalromaner. Lars Lenth har netop indtaget den for fluefiskeromaner.

Fakta
Titel: Den samme elva
Forfatter: Lars Lenth
Forlag: Kagge Forlag 2007
Sider: 224
ISBN: 978-82-489-0584-4

Facebook Comments Box