Share |

Egyptisk abborrsuccé

Nassersjöns nilabborrar lockar allt fler sportfiskare att åka söderut i jakten på ett fiskeäventyr utöver det vanliga.

Som tidigare uppmärksammats blev höstens fiskeveckor en dundersuccé med ett antalsmässigt imponerande fiske kryddat av flera verkliga tungviktare. Under två veckor landade 15 personer drygt 170 nilabborrar. Den största fisken pressade vågen till fantastiska 68 kilo! Upphetsande berättelser och bilderna på den ena nilabborren större än den andra bidrog knappast till att dämpa fiskesuget och förväntningarna inför vinterns tre fiskeveckor.

Det märktes att många av deltagarna stod inför sitt livs fiskeupplevelse. Drömmar om hårresande hugg och brutala fajter med den beryktade afrikanska abborren vädrades flitigt. Skulle utrustningen klara påfrestningarna? Räcker linan till, är krokarna och fjäderringarna tillräckligt starka? Frågorna var många och en del besvarades inte förrän under fisket: Nej, utrustningen klarade inte alltid de brutala påslagen, hoppen och de våldsamma rusningarna. Krokar rätades och fjäderringar slets skoningslöst från vobblern under fajter med stora nilabborrar.

Styrkan i käftarna hos en välvuxen nilabborre måste upplevas. Finns där en enda svag länk i utrustningen kan ett snöpligt slut närmast garanteras om en bättre fisk slår käftarna kring betet. Fisket efter nilabborre kan vara obarmhärtigt tufft!

Dansk dynamit

Stemning
© scandicangler.com Jörgen Larsson

Under första fiskeveckan på Nassersjön lyckades sju personer sammanlagt borda 45 hårt kämpande nilabborrar med sju fiskar över 20 kilo. Som ensam dansk hade unge Jacob Nielsen en otacksam uppgift att hålla stånd mot ett gäng självsäkra svenskar. Inte blev det bättre när Rikard Bengtsson från Strömsnäsbruk redan efter fem minuters trolling drev in krokarna i en fisk på nästan tjugo kilo.

Men Jacob gick ut stenhårt och gjorde en kraftfull markering när han under kvällen bordade en nilabborre på dryga 36 kilo. Morgonen därpå landar Birger Holmqvist, Halmstad, en fisk på 34 kilo, för att under kvällen upprepa bedriften och ta ytterligare en nilabborre med samma vikt! Även Rikard och Linus Furutorp på samma båt lyckas i slutet av veckan passera 20 kilo med varsin fin fisk, medan Jacob kontrade med en nilabborre på 29 kg. Med sina 20 nilabborrar tog Johan Åkrans och Ulf Karlsson från Åtvidaberg flest fiskar.

Oturligt nog slutade samtliga kontakter med sjöns mytomspunna giganter i nilabborrarnas favör. En största fisk på 23 kilo blev facit för egen del, men glädjen förtogs delvis av en stor nilabborre på cirka 50 kilo som gick förlorad i ett spektakulärt luftsprång under kampens slutskede.

Jätte på trolling

Nilaborre vises
© scandicangler.com Jörgen Larsson

Andra fiskeveckan kunde nio personer skriva in 49 nilabborrar i fångstjournalen. Tio fiskar pressade vågen förbi 20 kilo och tyngst var en magnifik fisk på 148 centimeter och 53 kilo. Fiskeprofilen Sten-Gunnar Steénson, Mariestad, bildade ett framgångsrikt båtlag med Göran Björk, Skövde och Joachim Pelles, Bromma. Trion bordade 19 fiskar med exemplar på 25 och 32 kilo tagna av Göran och jätten på 53 kilo tagen av Sten-Gunnar i topp. Framgångsrikt var också laget med Jerry Holmström, Malmö, Pontus Wahlqvist, Upplands Väsby och Anders Henriksson, Göteborg, som alla fångade fisk över 20 kilo. Redan första kvällen tog Pontus en nilabborre på 23 kilo, medan Anders dagen därpå överlistade ett exemplar på modiga 27 kilo. Jerry bidrog till statistiken med fiskar på 23 och 25 kg. Allan Zeuthen, Danmark, Harald Kolderup, Norge och undertecknad bidrog med 17 nilabborrar. Allan, som förra vintern tog fiskar på 29 och ofattbara 54 kilo på spinn från land, tog redan första dagen en fisk på 21 kilo. Dagarna därpå fick jag nöjet att fajta fisk på 32 och 36 kilo. Stackars Harald hade en trög inledning och först efter en tappad storfisk lossnade fisket. I slutet av veckan landar den gode norrmannen flera nilabborrar i vikt upp till 15 kilo.

Fluefight med nilaborre
© scandicangler.com Jörgen Larsson

De två sista fiskeveckorna hade vi sällskap av den välkände danske fiskefotografen Niels Vestergaard, som numera satsar på rörliga bilder. Niels skulle dokumentera fisket för en videofilm som kommer att släppas under sommaren. Efter en vecka med flera tungviktare på trolling var tanken att sista veckan skulle ägnas åt landfiske. Tillsammans med danske Steen Petersen upplevdes ett adrenalinfyllt fiske som från början till slut följdes av Niels med kameran. Steen tog fyra nilabborrar i vikt upp till 17 kilo på fluga och det var en svettig upplevelse att bara titta på! Själv fick jag ett 10-tal fiskar på spinn, och att med halva spöet under vattnet pressas till knästående av de hårt kämpande nilabborrarna var minst sagt beroendeframkallande. Efter två filmdagar var fotografen nöjd med landfisket och jakten på de stora abborrarna fortsatte med två fina fiskar på 33 och 34 kilo som jag lyckades borda under trolling. Vårt sällskap bestod av Torbjörn Knutsson med sonen Magnus från Huddinge. En besvärlig inledning med ett par förlorade storfiskar räddades av flera nilabborrar i vikt upp till 17 kilo för far och son. Fyra personer kunde till slut summera en godkänd vecka med 32 nilabborrar kryddat av spännande närkontakter med exotiska farligheter som nilkrokodil och spottkobra.

Fortsättning följer…

Nilaborre vises
© scandicangler.com Jörgen Larsson

Som reseledare och arrangör gläds man av deltagarnas framgångar. När man ser fiskefebern och hör upphetsande berättelser om fajter med stora fiskar, förvåningen och chocken över de brutala huggen och den spektakulära luftakrobatiken. När deltagarna på samma sätt som man själv uppskattar allt annat runt omkring; guidernas vänlighet, det spännande djurlivet och inte minst den speciella miljön. Med de bästa guiderna och rätt inställning finns möjligheten att få sitt livs fiskeupplevelse. Videofilmen om fisket i Nassersjön kommer att distribueras till sportfiskebutikerna av Normark och beräknas finnas ute på den svenska marknaden till sommaren. Filmen har alla förutsättningar att bli riktigt bra, eller som en belåten Niels Vestergaard själv uttryckte det: - Med de filmupptagningar jag har fått, måste man nog fundera på att byta arbete om inte filmen blir en succé… Med tanke på det stora intresset för nilabborrfisket faller det sig naturligt att fortsätta med resorna. Nya safarier på Nassersjön är planerade till november, december och januari.

Facebook Comments Box