Share |

The End of the Line

Den vigtigste fiskefilm du nogensinde kommer til at se...

Hvor er alle fiskene blevet af? Det er det overordnede spørgsmål i dokumentarfilmen The End of the Line. Globalt set er fiskebestandene styrtdykket i de seneste årtier, og de mest eftertragtede arter befinder sig allerede et stykke under grænsen for at være truet på eksistensen.

Selv om filmen starter med uskyldigt fluefiskeri, så udarter den sig hurtigt til en skrækfilm, som langt overgår alle Dødens Gab filmene tilsammen. Men ikke desto mindre skal den ses og det skal være nu! Journalisten Charles Clover havde i nogen tid funderet over, hvorfor laksene ikke vendte tilbage til den elv, som han jævnligt fiskede i. Da han også var miljøredaktør på The Daily Telegraph i London og tre gange havde vundet prisen som årets journalist på miljøstof, så nøjedes han ikke med bare at fundere over det.

Charles Clover satte sig for at finde ud af, hvordan det stod til med fisk verden over og hvordan menneskets høst på dem påvirker hele kloden. Det resulterede i 2004 i udgivelsen af bogen: The End of the Line - how over-fishing is changing the world and what we eat. Konklusionen var den, at det stod værre til end nogen havde forestillet sig. Menneskets rovdrift på fiskene var ude af kontrol, og pengene på spil i fiskeindustrien udmøntede sig i illegalt fiskeri verden over. Den politiske velvilje og kontrol var for blødsøden og havde langtfra nok effekt.

Bogen blev en øjenåbner for mange, ikke mindst for filminstruktøren Rupert Murray, som satte sig for at transformere Charles Clovers bog til en dokumentarfilm. Den høstede priser på en række filmfestivaler sidste år og er nu kommet på DVD. Som bogen beskriver den fiskenes trange kår rundt på jorden. Hvordan vi overfisker bestandene, hvordan der overalt er politisk tøven, hvordan opdræt af fisk ikke løser problemet og hvordan grådige bagmænd glubsk fisker illegalt efter truede fisk.

Den næsten halvanden time lange film er en hård omgang, som efterlader mindst en klump i halsen. Heldigvis er den eminent skruet sammen og giver en snært af overblik uden at gå i retning af et tårepersende dommedagsprofeti. De mange forskere som udtaler sig i filmen, har over en kam håb og tiltro til menneskets fornuft, men de istemmer alle, at det var i går vi skulle have sat beredskabet i gang. Fiskeflåden er blevet alt for effektiv og menneskeheden vinder hastigt slaget mod fiskene. Det simple svar på det overordnede spørgsmål er ganske enkelt, at vi har spist dem. End of the Line er ikke nem at se. Den er tung på tal og statistikker, men den er kraftigt tankevækkende og kan ikke ses hurtigt nok. Se den og spred budskabet. Bør husstandsomdeles.

Fakta
Titel: The End of the Line
Producent: The Fish Film Company (2009)
Spilletid: 85 minutter + diverse ekstramateriale
Format: 16:9
Sprog: Engelsk


Facebook Comments Box