Share |

Essential Patterns with Oliver Edwards

Den engelske fluebinder Oliver Edwards har lagt to nye kapitler til sin i forvejen omfattende serie af film om fluebinding og fluefiskeri. Begge film er af høj klasse og denne gang er der 100% fokus på fluebindingen...

Det er højsæson for både fluebinding og andre indendørs sysler, såsom en stund i lænestolen med en god bog eller foran fjernsynet med en god film. For at par år siden lagde Oliver Edwards sig op i superligaen i sidstnævnte kategori med en serie på seks film under temaet Essential Skills, hvor han kom omkring stort set alt hvad der er værd at vide om fluebinding og fluefiskeri efter ørred i vandløb. Denne imponerende filmserie vekslede på behændig vis mellem instruktivt praktisk fiskeri og fluebinding i mesterklasse. Siden vi her på scandicAngler omtalte de seks videofilm er de blevet genudgivet på tre DVD’er, hvilket kun gør oplevelsen og udnyttelsen af filmene bedre. Nu har Oliver Edwards føjet yderligere to film til – eller startet på en ny serie om man vil. Kort før årsskiftet udkom to film under overskriften Essential Patterns, og denne gang bliver Oliver Edwards inden døre, hvor han nøjes med at binde fluer. Det gør han til gengæld grundigt, og jeg må fra starten kippe med kasketten og gøre opmærksom på, at disse to film er i top hvad angår kvalitet og formidlingsevne, og med omkring tre timers fluebinding i hver film er der valuta for pengene. Modsat Essential Skills serien er de nye film ikke lagt an på, at tilskueren ser dem ud i en køre. De er derimod beregnet som referenceværktøjer, hvor fluebinderen kan tage et passende kapitel frem og binde efter det.

Essential Patterns Volume 1

Oliver Edwards Ess menu vol 1
© scandicangler.com redaktionen

Den første film bærer titlen Quick Ties and Favourite Flies. Der er seks kapitler med en, to eller tre fluer i hvert. Fluerne i denne film er, modsat mange af de fluer Oliver Edwards er kendt for, meget simple at binde og de er mere praktiske fiskefluer end de er kunstværker eller præcise imitationer. Fluerne er: 1. Empeheroptera – Mayfly Group CDC Dun Semi Circle Spinner 2. Trichoptera – Caddisfly Group Bubble Wing Caddis 3. Plecoptera Veli’s Fluttering Willow Fly 4. Diptera – True Fly Group Griffith’s Gnat 5. Odonata – Dragonfly/ Damselfly Group Plaited Abdomen Damsel 6. General Patterns F Fly Foam Ant Bibio Hopper Som det fremgår af områderne, en gruppe fluer der spænder bredt både over og under overfladen. Igen er det det klassiske fluefiskeri efter ørred og stalling der bliver lagt an til. Selv om vi ikke kommer ud at fiske med Oliver Edwards i denne film, så lyser det ud af ham at disse fluer er grundigt testede, og at de virker. Det er skønt, at få selv meget simple fluer med kun et eller to materialer grundigt gennemgået, da disse dels er meget brugervenlige, dels ofte kræver præcis konstruktion for at opnå rette udtryk på eller i vandet. En udsøgt film for den nystartede eller måske knap så rutinerede fluebinder. Fine variationer med CDC fjer.

Essential Patterns Volume 2

Oliver Edwards Ess menu vol 2
© scandicangler.com redaktionen

Anden film hedder helt enkelt Woven Flies, og den fokuserer bindeteknisk på fluer med flettede eller vævede kroppe. Kapitlerne er derfor i virkeligheden forskellige eksempler på teknikker. De fem kapitler starter med en lille øvelse, der viser vævningen i en simpel form på en stor krog, der dækkes med chenille i forskellige farver. Teknikkerne i denne film vises i forbindelse med ørredfluer, men teknikkerne kan nemt overføres til andre typer fluer. Teknikkerne og fluerne vist i filmen er: 1. Parallel or Shuttle Weave Plish Woven Nymph 2. Pott Weave Oliver Edwards Hoglouse (Sowbug in the USA) 3. Overhand or Knot Weave Knotted Emerging Caddis 4. Half Hitch Weave Woven Epoxy Perch Fry 5. Chequer Weave Chequered Stonefly Nymph Disse fluer har det med, i færdig tilstand, at se umulige ud at binde, men den grundige instruktion i starten af hvert afsnit afmystificerer teknikkerne. Oliver Edwards ligger ikke skjul på, hvor den enkelte teknikker kommer fra, og han ligger vægt på de mange mulighed for at variere komposition, underlag og farver. Kapitlerne bliver næsten til små film i filmen, da de alle er en halv time eller mere i varighed. Fluerne ikke så tilgængelige eller hurtige at binde som i Volume 1, men de giver inspiration og stof til eftertanke.

Oliver Edwards Essential Skills 3 DVD
© scandicangler.com redaktionen

Begge film er af høj teknisk og instruktiv kvalitet. Intet overlades til tilfældigheder og der veksles mellem flere kameravinkler og zooms efter behov. Sproget er veloplagt, og talen er tydelig og gennemtrængende. Filmene er stort set uden musik, men der er alligevel en mættet og rolig atmosfære ved fluestikket hos Oliver Edwards. En smart feature i menuen er, at man ser et billede af den flue, hvis afsnit man står på i menuen. Filmenes længder giver måske nok lyst til at slå sig ned i lænestolen, men mere effektivt vil det være at stoppe skiven i en bærbar computer, og så sidde med den ved fluestikket. Til hver film hører et fint lille hæfte med billeder og materiale lister på alle fluerne. Filmene og opskrifterne viser, at Oliver Edwards nødigt viger fra Partridge fluekroge og Moser Powersilk bindetråd. Super fluebindingsfilm! Fakta Titel: Essential Patterns with Oliver Edwards Volume 1 – Quick Ties and Favourite Flies (Kun DVD) Producent: DGP Productions, 2004 Spilletid: Cirka 2 timer 52 min. Pris: £ 24.99 Titel: Essential Patterns with Oliver Edwards Volume 2 – Woven Flies (Kun DVD) Producent: DGP Productions, 2004 Spilletid: Cirka 3 timer 15 min. Pris: £ 24.99 Begge fil forhandles ligeledes af blandt andet Go Fishing.

Facebook Comments Box