Share |

Fiskesommar i Gaula

Fiskesommar i Gaula

Jan Erik Granbo er velkendt blandt laksefiskere, både som fluekaster, instruktør og fra filmen Laksefiske med Enhånds (Mountain Media 2004). Jan Erik har slået sig ned ved norske Gaula, hvor han driver firmaet Granbo Flyfishing. I samarbejde med svenske Mountain Media har han nu udgivet DVD’en Fiskesommar i Gaula, hvor han inviterer til fisketur gennem hele sin laksesæson. Filmen er optaget gennem 2007.

Granbo viser stolt sit hjemmevand frem. Vi starter med premierefiskeriet, hvor fiskekammeraten og fluebinderen Håkan Norling dukker op til en

Gaula
© scandicangler.com
Granbo Flyfishing - Mountain Media

flommende elv 1. juni. Der må slides for laksen, men det lykkes med synkeline og store rørfluer.

Efter flommen er spørgsmålet i Gaula altid, hvornår laksen går i gennem Gaulfossen. Det giver filmen nogle gode tommelfingerregler til at gennemskue. I 2007 gik laksen tidligt igennem fossen, hvilket gav Jan Erik og kompagni gode muligheder i store dele af elven.

Jan Erik demonstrerer fiskeri på mellemvandstand på Rognes vald. Han fisker stadig gerne dybt. Langs Gaula findes en række udfordrende fiskepladser for fluefiskeren, og derfor viser Jan Erik Granbo er række kast til snævre forhold med både tohånds- og enhåndsstang. Lækre billeder og god instruktion.

Ikke alle fiskere langs Gaula er dog kasteinstruktører. En af dem vi møder er britiske Matt Hayes (Discovery

Gaula
© scandicangler.com
Granbo Flyfishing - Mountain Media

Channel), som har gjort en af de største fangster langs Gaula, da han i foråret 2007 giftede sig med en datter til en af lodsejerne på Gaula. Blandt hans mange fiskerejser jorden rundt, oplever han til stadighed laksefluefiskeriet som det mest udfordrende.

Som det indledningsvis blev nævnt har Jan Erik Granbo godt styr på enhåndsfiskeriet, og han viser tydeligt, at under sommerens vandstand i Gaula har han ikke mistet grebet. Hen på sæsonen skifter Jan Erik helt til enhåndsstang og hele flydeliner. Ved ganske lav vandstand allierer han sig med ørredeksperten Björnar Skjevdal, da Jan Eriks erfaringer taler for tørfluer og nymfer på denne tid af lakseåret. Det møde bliver til en lang og interessant snak om forholdene, laksenes opførsel og mulige fiskestrategier, men det kommer desværre også til at virke som filmens eneste langtrukne sekvens. Som

Gaula
© scandicangler.com
Granbo Flyfishing - Mountain Media

afslutning brillerer Jan Erik Granbo til slut og lander en flot farvet storlaks på sin enhåndsstang.

Fiskesommar i Gaula bæres godt af Jan Erik Granbos afslappede tempo, praktiske tilgang og gode sprudlende humør uanset forholdene. Det stråler ud af skærmen, at han virkelig brænder for sagen. Sæsonens forløb giver en naturlig rød tråd i historien, selv om man må trække en smule på smilebåndet i nogle iscenesatte situationer. Der er et stykke vej fra dygtig fluefisker til dygtig skuespiller.

Selv om Granbo ikke mener at Gaulas laks er specielt kræsne, så viser han alligevel løbende nogle af sine favoritfluer til de forskellige forhold.

Teknisk holder filmen Mountain Medias gode standard med klar og tydelig tale. Under laksefiskeri er det vanskeligt og tidskrævende at få de essentielle dele filmet, men det er lykkedes godt denne gang. Desværre savnes selve hugget ved alle de mange laksefights. Der er tale om en jordnær stil ikke noget med hektiske klip og skæve kameravinkler. Afslappet og ligetil.

Ekstramaterialet indeholder en firmaprofil for Granbo Flyfishing, lidt information om Gaula Naturcenter samt lidt fluebinding.

Alt i alt en glimrende film om norsk laksefiskeri, som præsenterer sæsonens mange muligheder. Den er absolut et gennemsyn værd selv om man ikke skal fiske i Gaula. Der er lavet generelle laksefuefilm, som ikke fungerer så godt som denne.

Fakta
Titel: Fiskesommar i Gaula
Producent: Mountain Media 2008
Spilletid: 81 minutter + 38 minutter ekstramateriale
Format: 16:9
Sprog: Norsk – Engelsk (mulighed for svenske undertekster)

Facebook Comments Box