Share |

Floattrip i USA

Man skal da være dum for at sige nej tak til guidet fiskeri, der ellers koster over 2000 kr. om dagen...

Jeg skriver fra i en lille landsby i North Carolina, USA. Country musik, tyggetobak og cowboyhatte er alle vegne. Jeg skal være her i fem måneder mens min kone laver udvekslingsophold på byens universitet.

Der er ikke just masser at foretage sig i denne by, men det tager heldigvis ikke lang tid for mig at finde ud af, hvor fiskerne holder til. I USA er der meget større tradition for at bruge guides når man fisker end der er i Danmark, og der er to guidefirmaer i byen. Jeg bliver gode venner med ejerne af det ene, og da de finder ud at jeg er fotograf og skribent, siger de, at de mangler nogen til at tage nogle billeder for dem. De foreslår, at de tager mig gratis med på fisketure, hvis jeg tager billeder og lader dem bruge dem i deres reklamer, hjemmeside etc. Det er ikke løn, men man skal da være dum for at sige nej tak til guidet fiskeri, der ellers koster over 2000 kr. om dagen. Så jeg takkede ja og kom med på et par af deres ture. Når nu jeg havde billederne kunne jeg lige så godt vise dem frem og fortælle lidt for de læsere, der har interesse i denne form for fiskeri.

Floattrip
© scandicangler.com Gordon P. Henriksen

Fiskeriet er både vadefiskeri og drivende fiskeri fra en gummibåd eller anden form for letvægtsbåd. På denne måde fisker man er en eller to fiskere, samt en guide der styrer båden ned af en flod, samtidig med at han kommer med gode råd til fiskeriet. Denne form for fiskeri er ikke noget jeg har set så meget af i Europa, selv om der er visse åer og elve nordpå, som jeg vil mene kunne egne sig til denne form for fiskeri. Det er bestemt en rimelig luksuriøs form for fiskeri, der kræver en del udstyr samt en erfaren person til at styre båden konstant. Båden er skabt til formålet og rigget med et sæde foran og bagved samt nogle støtter, så man kan stå op og kaste uden at falde i vandet. Floden vi fiskede på havde både rolige partier, samt store hurtige stryg der egentlig er en form for whitewater rafting. Floderne havde tre arter ørred: Bækørred, Regnbueørred og Brooktrout. Det er en blanding af naturligt reproducerende stammer samt udsat yngel. Ingen af arterne er naturligt forekommende i området. Bækørreden er europæisk, regnbuen hører til vest USA og brooktrout forekommer originalt kun i den nordligste del af USA. Ikke desto mindre er det spændende at have mulighed for at fange tre forskellige arter ørred samme sted.

Floattrip nymfer
© scandicangler.com Gordon P. Henriksen

Vi fiskede kun med flue, men brugte forskellige metoder. Desværre var der ikke meget liv på overfladen, så tørfluerne blev i æsken på turen. Vi brugte wooly buggers og andre store streamers, samt indviklede nymferigs som var meget effektive. Disse rigs bestod af flere dele på forfanget: En nymfeindikator, ca. 30 cm., en stor (for deres standarder) str. 12 nymfe, 30 cm., en mindre nymfe fx en str. 18 og til sidst et par blyhagl og en lillebitte grøn mide nymfe i str. 22. Dette er en variation, der minder lidt om ”hopper, dropper, copper”-rigget, der i nogen udstrækning er kendt i Danmark. Denne nymferig var yderst effektivt og overgik klart streamerne. Mens man drev med strømmen kunne man lægge sine nymfer meget præcist i de små strømrender, og på grund af bådens drift var det muligt at holde nymferne nede, hvor fiskene spiser i længere perioder ved bare at mende en smule med line. Til gengæld skal man være hurtig med modhugget, og vi mistede langt flere fisk end vi fangede. Det har været en spændende oplevelse at se hvordan man fisker ”over there”, og der er helt sikkert en del af det, der kan bruges hjemme hos vore egne ørreder, selv om det endnu er vanskeligt at booke en guide til en floattrip ned af vore åer.

Facebook Comments Box