Share |

Fluefiske etter laks

Fluefiske etter laks

Trods svære tider i mange lakseelve fascinerer laksefluefiskeriet fortsat tusindvis af fluefiskere i Norden. Laksefluefiskeriet har sine rødder i britiske og amerikanske traditioner, men i dag er det den nordiske tilgang til fiskeriet som dominerer sporten. Ud fra denne nordiske vinkel har forfatteren Øystein Aas skrevet bogen Fluefiske Etter Laks: Nordisk – Moderne – Metodisk.

Som helhed fremstår Fluefiske Etter Laks fagligt kompetent ud i alle forhold omkring moderne laksefiskeri. Forfatteren Øystein Aas har lang erfaring, stor indsigt i laksen og fluefiskeriet efter den. Øystein Aas kundskaber rækker videre end fluefiskeriet. Han har en doktorgrad i fiskeforvaltning og har blandt andet arbejdet som sekretær i Vildlaksudvalget under den norske regering.

Forfatteren øser godt ud af konkrete tips til fiskeriet, der er gode holdninger og tanker omkring selve laksefiskeriet som sport, dets bevarelse og dets utrygge fremtid. Øystein Aas rammer plet med stoffet omkring strategi, hvordan man skal læse en elv for at finde laksen, forberedelserne og det mentale perspektiv. Disse mange praktiske tips er normalt svære at formidle, og de er bogens store styrke, da det her lykkes rigtigt godt. Jeg kan ikke mindes disse områder formidlet bedre på skrift.

Den klassiske tekniske del omkring udstyr er glimrende, men traditionelt beskrevet og bringer ikke rigtigt nyt. Et afsnit omkring fluer er udmærket, men halter lidt på billedsiden, da der ikke er optimal sammenhæng mellem afbillede fluer og beskrevne. Et omfattende instruktionsafsnit omkring fluekastet er unødvendigt og svært at drage direkte læring af. Et omfattende antal DVD udgivelser har de seneste år overflødiggjort denne type instruktionstegninger. Efter en god introduktion til fluekastet generelt, virker tyve sider derfor spildt på kasteillustrationer alene. Jeg havde hellere set Øystein Aas bruge disse sider på at dele sin viden omkring laksen.

Blandt det faglige stof er spredt en række portrætter og fortællinger fra oplevelser under praktisk fiskeri. Portrætterne er i og for sig gode, men virker af og til lidt forstyrrende i det samlede indhold. Flere af fortællingerne har gode historier, men historiefortællingen er ikke så fængslende, som det kan forekomme ud i emnet.

Trods den nordiske vinkel angivet i undertitel og indledning, så er det overvejende en norsk bog. Norge er ganske vist også lakselandet nummer et i Norden for alle nordiske fluefiskere, men stort set al omtale af elve er norske, bortset fra eksklusive elve udenfor Norden, primært elve i Rusland og på Island. Der er udbredt namedropping på norske laksepersonligheder, hvor af en del ikke er så kendte udenfor Norge. Sverige og Danmark berøres kun via nogle få personlige portrætter, og disse rettes primært mod de medvirkendes norske indflydelse.

Bogen er rigt illustreret og billedkvaliteten er overvejende god og formatet er godt.

Laksefluefiskere er i reglen umættelige med læsestof om deres yndlingsbeskæftigelse, og Fluefiske Etter Laks vil lune godt som en optakt til lakseferien, eller for at fejre eller trøste ovenpå den netop overståede laksepremiere.

Fakta
Titel: Fluefiske etter laks
Forfatter: Øystein Aas
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 192 (indbundet)
Vejledende pris: 349 NOK

Facebook Comments Box