Share |

Fluehue

Fluehue

Fluefiskeriet har gennem tiden skabt så megen begejstring, at skarpe penne blandt de udøvende har ønsket at dele deres oplevelser eller synspunkter med andre overalt på kloden. Gennem århundreder er det blevet til ganske mange hyldemeter af litteratur, som er et skattekammer værdigt. Lars Lenth er gået på skattejagt, og det er der kommet en fin lille antologi ud af.

Lars Lenth ligger ikke skjul på, at hans udvælgelse alene beror på få subjektive kriterier, som at få delt materialet nogenlunde mellem Skandinavien, England og USA, samt at der ikke måtte gå tørflue i hele materialet. Jeg synes udvælgelsen er vellykket, og at den på mange måder sætter hovederne på sømmene i de mange aspekter som fluefiskeriet og glæden derved afspejler. Selvfølgelig opstår tanken undervejs, at det havde været på sin plads med den eller den forfatter, og den og den passage fra den og den bog. Men sådan må det vel nødvendigvis være indenfor rammerne af en normal romanstørrelse.

Som en antologi foreskriver det, så er tekstsamlingen kun brudstykker af de bøger og kapitler som de stammer fra. Brudstykkerne varierer fra enkelte sider til op mod femogtyve. Forfatterne er en stjerneparade der tæller blandt andet Hugh Falkus, John Gierach, Nick Lyons, Frank Sawyer, G.E.M. Skues og fra hjemlige himmelstrøg Jan Grünwald, Hans Lidman, Svend Saabye – og under hårdt pres fra forlaget, Lars Lenth selv.

Hovedparten af bukettens blomster handler om klassisk fluefiskeri efter ørreder med enkelte afstikkere til laks og bonefish eller bare om det at fiske. Hvor meget skriverierne end tager udgangspunkt i passionen og glæden ved at fiske med flue, så afspejler Fluehue også de mange frustrationer og skuffelser, som fluefiskeriet bringer med sig. Umulige fisk, umuligt vejr, umulige mennesker og sågar umulige køer. Uddragene spænder således fra det rent underholdende til det eftertænksomme til det sørgelige og sågar tragiske.

Der er dog intet tragisk over antologien som sådan, og jeg tøver ikke med at anbefale Fluehue som en god samling små fluehistorier til at nyde i små doser i ny og næ. Samlingen spænder for bredt i tid, sted og emne til at snuppe i en enkelt mundfuld. Undervejs havde jeg god fornøjelse af at støve nogle gamle bøger af fra reolen og læse lidt videre, og som inspiration til at gå ombord i nogle af genrens klassikere fungerer Fluehue glimrende.

Fakta
Titel: Fluehue
Forfatter: Antologi af Lars Lenth
Forlag: Vega Forlag 2007
Sider: 176
ISBN: 978-82-92489-25-3

Facebook Comments Box