Share |

Fluestænger og garanti

I denne artikel kan du læse om hvordan garantier håndteres, når stangen knækker. En historie fra det virkelige liv !

Endelig nogle sammenhængende huller i kalenderen, og vi har lige taget hul på juni måned. Så nu skal der fiskes ! Af sted i god tid til én af favoritpladserne, som plejer at fiske godt netop nu. Waders på og flue på forfanget, så er det bare at gå i gang. Jeg kan godt mærke, at jeg er ude af form, men allerede andet kast går bedre, og tredje gang er som bekendt lykkens gang – bare ikke i dag ! Da jeg løfter fluen fra vandet og laver et dobbelttræk i bagkastet, hører jeg en umiskendelig lyd af noget, der knækker.

Jeg vidste præcist hvad den lyd betød, men jeg var nødt at se det, før det virkelig gik op for mig; Spidsen var knækket ! I befippelse havde jeg ikke åndsnærværelse til andet end at føre stangen frem, og linen kom lavt, slaskende og tungt. Næsten lige ankommet en herlig aften først på sommeren og uden en reservestang ved hånden. Surt ! Efter at være faldet lidt til ro, kom jeg i tanke om, at der jo var livstidsgaranti på stangen, men lige nu ville jeg allerhelst bare fiske, så på sin vis en trøst, men her og nu en ringe trøst.

Det kan da ikke blive ved !

Knækket fluestang
© scandicangler.com Michael L. Hansen

Hvad jeg ikke vidste, var at denne hændelse skulle blive symptomatisk for resten af sommeren. Det lykkedes mig nemlig at knække intet mindre end tre fluestænger på lidt over en måned. Indtil da havde jeg prøvet det to gange før.

I 1985 smækkede jeg en bildør i på en selvbygget fluestang. Klingen var billig så det var til at komme over, og den var ikke omfattet af en garanti mod den slags tåbeligheder.

I 1996 knækkede jeg en spids helt ude ved topøjet på en spinnestang ved et massivt bundhug. Stangen var et af de billige tilbud med både hjul og stang. Egentligt burde det vel have være omfattet den almindelige garanti for stangen var ikke mindre end en måned gammel.. Stangens pris betød at jeg ikke fandt det umagen værd at arbejde i det.

Så i gang med nedstryger og på med topøjet igen, og stangen passede mig faktisk bedre nu. Før denne sommer havde jeg ikke nogle personlige erfaringer med garanti på stænger, men det fik jeg !

Stangen jeg knækkede først var en Sage RPL+ 9,6 for aftm klasse 7. Den var købt som klinge i 1999 hos Ækvator Sport i Odense, og her blev den også monteret. Jeg har været meget glad for den og passet godt på den.

Da jeg ringede til Ækvator Sport for at forhøre mig om, hvad jeg skulle gøre, var den nedslående besked, at der kunne gå helt op til 8 uger, før jeg havde en ny spids. Hos Ækvator Sport beklagede de meget den tidshorisont, men når de havde sendt den, kunne de sådan set bare gøre ligesom mig - vente !

Jeg blev lidt slukøret, for det var lige midt i en af mine højsæsoner. Nåh, men fiskes skulle der, så jeg fandt min Orvis Power Matrix 9 fod aftm klasse 8 fra 1993 frem. En stang, jeg ikke havde brugt så meget de sidste fem seks år.

Mest fordi jeg syntes den var en smule for tung og anstrengte mine håndled. En stang som har været med til lidt af hvert, og som har måttet lægge ryg til de fleste kastefejl, inden en række kastekurser tog toppen af det værste. Da jeg fandt den frem, overraskede det mig, hvor slidt klingen egentligt så ud, og jeg tænkte, at den havde gjort det godt, når man tænker på, hvor meget den havde fisket.

Den tanke skulle jeg aldrig have tænkt ! Af sted igen til samme plads, og denne gang blev det kun til et kast. Fluen lander og jeg lader den synke. Efter et par meter mærker jeg modstand, og fluen har åbenbart sat sig fast i noget. Jeg løfter stangen, ikke voldsomt, men alligevel hårdt, og i det samme lyder der en endnu værre lyd, end for bare fire dage siden ! Det føltes som om stangen bare forsvandt, og det gjorde den næsten også.

Spidsen knækkede i intet mindre end to dele. Jeg trak linen ind, og da fluen var kommet fri, fulgte de to løse stykker i den nu tredelte spids med. Nu begyndte sæsonen lige så stille at fortone sig i horisonten, inden den var kommet i gang. Der var ikke flere kyststænger på lageret !

Denne stang var købt hos Go Fishing, en anden Odense forretning som original stang med 25 års garanti. De kiggede lidt da jeg præsenterede dem for en tredelt spids. Det havde de alligevel ikke set før, sagde de med lige dele undren og et glimt i øjet, og man står altså og får lidt røde ører, for jeg tror ikke det var ment som et kompliment. Alligevel bliver jeg hurtigt i bedre humør, da Go Fishing fortæller mig, at der nok går 14 dage, før jeg har en ny spids.

Facebook Comments Box