Share |

Flugfiske i Mongoliet - DVD

Store laks i storslået natur

Flugfiske i Mongoliet

Titlen på denne dvd holder, hvad den lover. Temaet er nemlig fluefiskeri i, for de flestes vedkommende, så fremmed som Mongoliet. Mongoliets natur er virkelig fremmedartet og storslået, og i de omgivelser, filmen er optaget i, er særpræget så udtalt, at det ikke ligner noget andet, jeg har set.

Omdrejningspunktet i filmen er fiske campen Camp Olon Gol, hvor ikke mindre end fem floder løber sammen, og det giver naturligvis et væld af fiskepladser.

Fiskeriet er koncentreret primært om laksearten taimen, som efter sigende er den største laksefisk med en maksimal længde på de 2 meter og en maksimalvægt på over 100 kilo. Så det er altså fiskeri efter store fisk i storslået natur, om end de største fisk, vi ser blive fanget, er på omkring de 110 cm. Fisk på 80 til 95 cm. er regulær hverdagskost! Vi får dog også set fiskeri efter en mindre ørredart, som hedder lenok-ørred. Den minder i opførsel om en stalling, da den også er en stimefisk. Apropos stallinger fanges de også i området, og geddefiskeri bliver det også til – alt sammen på fluestangen.

Taimenfiskeri foregår med svær enhåndsudrustning, og der er tips til både fluer, taktik og udrustning i filmen. Især popperfiskeriet ser spændende ud. Her tager fisken fluen med en aggressivitet, der virkelig kan få pulsen i vejret. Ligesom med alt andet fiskeri kan der være mere eller mindre døde perioder, og den forskel får campens fiskere at føle en dag, hvor de vågner op til et landskab dækket af et fint lag sne. Det sætter skub fisken på samme måde, som en klækning af majfluer kan få en dansk å til at ligne noget fra et dambrugs-bassin – alle fisk hugger og også de største taimen vågner op og tager lystigt fluerne. Så der bliver fanget masser af fisk i filmen, men de helt store på 1,50 meter og omkring de 50 til 60 kilo ser vi ikke – og det kan man vel dårlig tillade sig at være fornærmet over, uden at fremstå som en forkælet møgunge. Ikke desto mindre er det rekorden for taimen fanget på fluestang, og det lyder nærmest vanvittigt, når vi snakker om laksefisk.

Filmen viser også lidt af Mongoliets særegne kultur, og vi kommer på besøg hos smilende, venlige og vejrbidte nomadefolk, som lever i pagt med naturen på de sletter, hvor ordet uendeligt næsten ikke slår til. En i fiskefilm sjældent set ting, er at en del af lydsporet er etnisk musik – også den er i sandhed særpræget, men spændende. En lillebitte ting, som gør filmen til lidt mere end blot en fiskefilm og bidrager til at give en eksotisk stemning.

I Olon Gol campen bor fisketuristerne i traditionelle mongolske nomadehytter. De kan nemlig modstå det barske vejrlig, men er i øvrigt indrettet, så der ikke er tale om en overlevelsestur. Det fortælles også i filmen, at taimenlaksen er i tilbagegang, og så er det vel nærmest overflødigt at sige, at alt fiskeri er catch & release. Fiskeriet praktiseres også sådan, at der aldrig fiskes på de samme pools to dage i træk - en fin ting, synes jeg.

Filmen varer 45 minutter, og der kan vælges mellem svensk, engelsk eller tysk.

Jeg må sige, at landskaberne har prentet sig ind på nethinden, som endnu et af de steder, det kunne være lækkert at besøge med fluestangen – og som sådan har filmen sin mission.

Fakta
Titel: Flugfiske i Mongoliet
Producent: Moutain Media
Spilletid: 45 min. + ekstramateriale.
Format: 4:3
Sprog: Svensk, engelsk og tysk – ingen undertekster

Facebook Comments Box