Share |

Flytyers of the World vol. 1

Første bind i ny samling om 100 fluebindere...

Fluebinderen og fotografen Steve Thornton har sammen med forlæggeren John J. Bertrand, sat sig for at samle hundrede verdensklasse fluebindere i en fluebindingsencyklopædi på fem bind. Flytyers of the World hedder projektet og første bind er udkommet dette forår.

Konceptet er i al sin enkelhed, at portrættere tyve fluebindere og deres mest kendte fluer i hvert bind i serien. Teksten er bevidst overladt til fluebinderne selv, for på godt og ondt at få deres egen historier og personligheder frem. Det giver en række brogede historier af mere eller mindre personlig karakter. For nogles vedkommende grænsende til en kort fortalt

bog
© scandicangler.com
VEM Publishing

livshistorie for andre et større fokus på deres fiskeri og deres fluer. I dette første binde medvirker Hans Van Klinken, Dave Brandt, Steve Thornton, Mauro Raspini, Bob Mead, Mick Hall, Chuck Furimsky, Fabrizio Gajardoni, Roman Moser, Johan Klingberg, Phil White, Ted Patlen, Gigi Pironi, Harrison Steeves, Keith Wallington, Agostino Roncallo, Al & Gretchen Beatty, André Brun, Igor & Nadica Stancev og Paul Whillock.

Det er således et blandet felt, hvor hovedparten af fluebinderne dog er specialister i imitationsfluer til ørreder og stalling. Fra Skandinavien kendes Johan Klingberg, som i bogen fortæller om klassiskinspirerede fluer, og André Brun som viser sine flotte, enkle og moderne imitationer. Blandt det omfattende imitationsmateriale findes eksempler på klassiske laksefluer og moderne streamere af høj klasse. Der gives ikke direkte instruktioner i bindingen

bog
© scandicangler.com
VEM Publishing

af de mange fluer, men hovedparten af fluerne er illustreret med billede og mønsterbeskrivelse.

Hvor teksterne varierer noget i kvalitet, så glimrer bogens kolossale billedmængde og flotte layout. Steve Thornton har fundet en elegant stil, som er et step videre fra hans egne instruktionsbøger. De forskellige personbilleder er naturligt nok baseret på private billeder, men da der for de flestes vedkommende er tale om kendte fluefiskeprofiler, så er kvaliteten der forbavsende høj. Der er ingen instruktionsbilleder i Flytyers of the World, men en masse opfindsomme og flotte studiefotos af de mange fluer.

Serien er en eksklusiv produktion som udmærker sig ved stort format, lækker papirkvalitet og indbinding. Det kan desværre mærkes på prisen, og de kun et tusinde håndnummererede eksemplarer koster på den farlige side af fem hundrede kroner stykket. For

bog
© scandicangler.com
VEM Publishing

fluebindingsentusiasten er det absolut et interessant værk med masser af inspiration, men da der ikke er tale om lærebøger vil det firecifrede beløb nok afholde en hel del fluefiskere fra at sætte den samlede fluebindingsencyklopædi Flytyers of the World på boghylden.

Det har udgiverne dog været opmærksomme på, og via seriens webside kan man tilmelde sig en finansieringsplan med betaling måned for måned.

Flytyers of the World vol. 1 er anbefalelsesværdig, men selv om encyklopædien er tænkt til kun at strække sig over fem bind, så må det være oplagt at samle op år for år, idet fluebinding som fag til stadighed bliver mødt med nye bindematerialer og nye innovative fluebindere.

Fakta
Titel: Flytyers of the World vol. 1
Forfatter: Samlet af Steve Thornton, redigeret af Dale Rushby
Forlag: VEM Publishing
Sider: 208 (Hardback)
ISBN: 978-0-9557988-0-1
(findes kun på engelsk)

Facebook Comments Box