Share |

GUS auktion 2009

Unik auktion til fordel for Gustaf Ulfsparres Stiftelse...

GUS står för Gustaf Ulfsparres Stiftelse. Gustaf var grundaren av fisket som det nu ser ut på Ems vatten. 1924 började fisket utformas med inriktning på sportfiske. Innan var det mestadels släkten Ulfsparre som nyttjade fisket. Gustaf var också en pionjär inom fiskevård och fiskfrämjande åtgärder.1988, året efter Gustavs bortgång, startade sonen Göran GUS för att kunna fortsätta faderns arbete. I dags dato består GUS av 8 personer som sitter i styrelsen. Det är också många frivilliga som bidrar med sin tid och kunskap. GUS primära arbete är att stödja och öka fiskbeståndet i Emån. Både gällande upp och nedströmsvandring av lax och havsöring är viktig. Huvudmålet är att laxen och havsöringen ska kunna vandra till Ädelfors i Vetlanda kommun. Det vill säga så långt de kunde vandra innan människan förstörde förutsättningarna i ån. Det numera största hotet mot Emåns laxar och havsöringar är vattenkraftverken.

GUS 09
© scandicangler.com Magnus Uhr

Efter en lång och utdragen strid lyckades GUS få bort det förfallna kraftverket i Emsfors. Det som GUS just nu har fokus på är kraftverket vid Karlshammar. Den äldre laxtrappan som finns där idag försvårar fiskvandringen i ån. GUS väntar och hoppas på är ett domstolsbeslut som förpliktar tillståndshavaren att bygga en fiskvandringsväg i form av ett omlöp. Förutom att GUS har yttrat sig i ärendet så har även stiftelsen finansierat förprojekteringen av omlöpet. Vill man veta mer om GUS så rekommenderar jag ett besök på web (se links) eller ett besök på stiftelsens museum vid Jugnerholmarna i Fliseryd. GUS är beroende av gåvor och bidrag för att kunna utföra sitt arbete. Det är därför auktionen kommer in i bilden. Jag befinner mig denna dag på Jugnerholmarna. Göran och Andreas håller en liten förhandsvisning av gåvorna inför auktionen. Alla gåvor har inte inkommit men en ansenlig mängd har dykt upp. Detta med auktion är prövat en gång innan i samband med en fiskemässa. Då var resultatet över alla förväntningar. Nu hoppas GUS på en upprepning. För att sprida och maximera exponeringen kommer auktionen ske på auktionssajten tradera. Gåvorna som nu har kommit i GUS ägo och snart ska auktioneras bort är verkligen något utöver det vanliga. Vad sägs om följande: En Bo Mohlin Black Stering Em Sea-trout, 7,9 fots Pezon et Michel "Parabolic Royale" i nyskick. Göran fick spöet av Charlez Ritz på 50-talet, en hel drös med originalmålningar av Thommy Gustavsson, Lee Wulff bok "The complete Lee Wulff" signerad, med mera. Listan är lång. Många av sakerna är helt unika och nästan omöjliga att sätta ett pris på. Det är riktigt kul att se så många gåvor och att folk verkligen vill bidra till förmån för GUS.

GUS 09
© scandicangler.com Redaktionen

Det är även spännande att se så många resor eller guidningar som folk ger bort. Det är många exotiska resor som olika företag och organisationer skänkt. Ta tex en vecka i Rio Gallegos i Argentina, fiske i Idströmmen med Lars-Åke och Jennifer Olsson, två dagar vid Ems herrgård, fiske i Gaula etc. Det är drömresor av rang. Man kan så klart inte säga vad målet i kronor och ören är men GUS hoppas på det bästa. Detta trots det ekonomiska läget i som vi nu har i Sverige. Nu har du chansen att bidra till att Göran, Andreas och de andra eldsjälarna i GUS kan fortsätta arbetet med bland annat lax- och havsöringsvandringen i Emån. Samtidigt ges möjligheten att få tag på många helt unika spön och rullar, konstverk, böcker och drömresor samt mycket annat. Besök www.gustiftelse.se och håll ett extra öga på tradera. Auktionen startar den 25:e oktober och avslutas den 8:e november Här kan man ladda ner en pdf med de flesta av föremålen som kommer att auktioneras ut. Hålla utkik på följande länker.

Facebook Comments Box