Share |

Havørredens Hemmeligheder 3&4

To nye flotte kapitler med fokus på forårsfiskeriet...

Egentlig var der kun ét spørgsmål, der trængte sig på, da jeg ringede til Niels Vestergaard: Hvorfor nu lave endnu ikke én men to film om havørredfiskeri efter sidste års særdeles vellykkede ”Havørredens Hemmeligheder 1+2”? Og endda uden at lave noget videre om på konceptet med at blande fiskescener med undervandsoptagelser? Svaret kom prompte fra Niels: To af hovedpersonerne fra de første to film, fynske Claus Eriksen og Thomas Hansen, syntes de havde meget mere at byde på, end der havde været plads til i 1’eren og 2’eren.

hh34
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

Og denne anmelder giver dem ret. ”Havørredens Hemmeligheder 3+4” handler om det at fiske og fange havørreder. De to første film var i højere grad båret af de muligheder, der lå i pludselig at have et kamera stående under vandet og følge havørrederne og deres byttedyrs gøren og laden. I 3’eren og 4’eren er der meget mere fokus på fiskerne og deres bestræbelser på at lokke ørrederne til hug. Også denne gang er vi på Fyn med indsatsen fordelt på en 3’er om spinnefiskeri og 4’er om fluefiskeri. I 3’eren er Thomas Hansen hovedpersonen, og i 4’eren svinger Claus Eriksen fluestangen. Med sit fokus på fluefiskeri burde 4’eren være den film, der primært vækker undertegnedes interesse. Når det i stedet er 3’eren, der får brynene til at løfte sig og underkæben til at hænge, skyldes det Thomas Hansen.

Thomas Hansen har simpelthen bare et gear mere, når det handler om kystfiskeri. Mange, mange timers fiskeri på de fynske kyster som fiskeguide, op til 3 fisketure om dagen under alle mulige forhold og evnen til at tænke nyt har skabt en kystfisker, der i filmen på det nærmeste flår havørreder op. For os almindelige mennesker, for hvem en nultur på kysten hører til dagens orden, er det fantastisk at være vidne til, hvad pladskendskab, føling med fiskeriet og energi kan tilbagebetales med. Det foregår ganske vist med spinnegrej, men uanset grejet forstår Thomas Hansen først og fremmest at fiske hvor fiskene er og på en måde, der tirrer dem

hh34
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

under omstændighederne. Han er en ivrig fortæller, der gavmildt deler ud af de observationer og betragtninger, der har sat ham på pladsen den dag og fået ham til at vælge fisketaktik.

I de betragtninger er der masser af stof til eftertanke – også for fluefiskere. Fluefiskeriet i 4’eren er både interessant og velkendt at følge, og Claus Eriksen er hyggeligt og kompetent selskab på en håndfuld ture på de fynske kyster.

Også han fanger masser af fisk, og som altid er der tips og tricks at hente til grej, fluer og fisketaktik, som bliver tydeligt og grundigt forklaret. Undervandsbillederne i ”Havørredens Hemmeligheder 3+4” er mere teknisk sikre, end de var i 1’eren og 2’eren, og deres anvendelse er ikke så bred. I 1’eren og 2’eren blev der brugt en del flere minutter, end det nok lige var nødvendigt på at vise havørreder på pladserne, og der var ikke mange byttedyr, der

hh34
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

undgik en tur i fjernsynet. Niels Vestergaard lader til at have rystet noget af nyhedens interesse for undervandskameraets muligheder af sig og har doseret 3’eren og 4’eren med undervandsbilleder, der understøtter filmene endnu bedre. Ikke overraskende er Claus Eriksens fluevalg i næsten alle tilfælde Pattegrisen.

Undertegnede har indtil nu udvist en barnagtig stædighed i at nægte at binde og fiske med Pattegrisen. For et par år siden var Honey Shrimp det eneste rigtige, og før den var det Fyggi, og i år er det altså Pattegrisen. Skulle det nu være så fantastisk? Besvarelsen af dét spørgsmål er et fint eksempel på, hvordan Niels Vestergaards undervandskamera sætter tingene på plads. Billederne af hvordan en Pattegris – og Claus Eriksens øvrige fluer - arbejder under vandet er overbevisende.

Sammenlignet med markedets øvrige fiske-DVDer er Niels Vestergaards film teknisk set kommet op i noget, jeg vil betegne som verdensklasse, og ”Havørredens Hemmeligheder 3+4” er noget af det bedste håndværk, der er set fra hans side. Dansk havørredfiskeri er utaknemmeligt at filme. Der kan være langt mellem fiskene, og der er nærmest ingen variationer i landskab og fiskesituationer.

Det består nu engang af en fisker, der står i vand til livet med udsigt til en stor horisont. Ved hjælp af varieret kameraarbejde, godt manuskript, de rette medvirkende og masser af fisk får Niels Vestergaard det optimale ud af den situation, så den virker både

hh34
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

spændende og hjemmevant for os. Men hverken Niels Vestergaard, Claus Eriksen eller Thomas Hansen er kommet sovende til værket. Da jeg ringede til Thomas Hansen, fortalte han mig, at opstilling af kameraet ofte kunne tage det meste af en dag afhængigt af om det skulle sejles eller vades på plads.

Og når en fiskeplads blev udvalgt var det ikke på basis af de rene tilfældigheder. Han havde hver dag i dagene op til en optagelse været rundt i sin båd og prøvefisket op til 8 pladser for at finde fiskene og dirigeret filmholdet på plads efter det. Hvordan Thomas Hansen havde sikret sig, at der fortsat ville være fisk på pladserne efter prøvefiskeriet, lyder som en ægte lystfiskerhistorie, men nu vælger vi at bringe den alligevel. Ud fra en filosofi om, at hvis han krogede fiskene og satte dem ud, så ville de formentlig sprede sig, foregik

Niels
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

researchfiskeriet med en kystwobbler uden krog. Fisk blev blot noteret ved at de forsøgte at tage wobbleren, så de et par dage senere kunne blive præsenteret for ’the real thing’ for snurrende kamera.

At den slags research tilsyneladende virker, understreges af, at én tur for snurrende kamera gav Thomas Hansen 52 havørreder på spin (undertegnede har lovet ikke at viderebringe Claus’ Eriksen ’kun’ fik 7 på flue). Dansk havørredfiskeri er i særklasse, og interessen for det rækker tilsyneladende ud over landets grænser. ”Havørredens Hemmeligheder 3+4” er med både norske og tyske undertekster.

Der er ikke undertekster på den danske version, men der er som sådan ingen problemer med at tolke de medvirkendes fynbomål, når man lige har vænnet sig til at en ’våbler’ altså er en wobbler og den slags.

hh34
© scandicangler.com Wide Open Outdoor Film

Ekstramaterialet er mest interessant på 4’eren, hvor Claus Eriksen og Jesper Petersen gennem en halv times tid binder filmens fluer. Den drevne fluebinder vil nok mest kunne erhverve den hygge og ro, der altid er over fluebinding på film.

Vi andre kan kigge nysgerrigt med og lære et par nye tricks af et par af fagets solide håndværkere. Selvom de nye film målrettet handler om forårsfiskeri, understreger Niels Vestergaard, at der ikke er aktuelle planer om at udgive nummer 5-10 med to film fra hver af de resterende fire sæsoner. Det afhænger helt af, om de medvirkende igen synes, de har mere at byde på. Efter at have set ”Havørredens Hemmeligheder 3&4” kan man dog kun håbe at det er tilfældet.

Facebook Comments Box