Share |

Havørreder og snaps – en cocktail der virker

Læs om grej og teknik til Bornholmske havørreder

Endelig! en fridag og den skal naturligvis bruges på kysten. Et hurtigt check på Tekst TV viser, at vejret er gråt men dog tørt og vinden er 10 meter per sekund fra sydvest og temperaturen på plus fire grader. Efter en kort overvejelse over morgenkaffen beslutter jeg mig til at tage på nordkysten: Nærmere betegnet Salnebugten, som er et fantastisk stykke flot natur og samtidig en god fiskeplads.

25 minutter senere er jeg fremme, og jeg bestemmer mig for en gangs skyld for at bevæge mig mod højre i bugten. Jeg affisker undervejs med ca. 50 meter imellem stoppene. Allerede ved andet stop er der fast fisk. En lille blankfisk på lige under målet indhalerer min kobberfarvede 20 grams ”snaps”. Fisken er lige under måler og genudsættes. Det er et godt tegn og en god start. Efter en slurk varm kaffe går det videre. Fem til seks kast senere og lige før snapsen nærmer sig mine fødder, ser jeg en bevægelse i vandet, et kort spinstop og igen; ”fast fisk”: En kort fight og en let farvet fisk på ca. 3,5 kilo kan håndlandes og genudsættes. Lidt efter er der igen fisk: Endnu en gang en farvet fisk. En hanfisk på små 2 kilo.

Torben med havørred 1
© scandicangler.com Leif S. Nielsen

Efter et par mindre blanke følgere er jeg efterhånden kommet til en lille vig, hvor der foran er forholdsvis dybt vand.Jeg beslutter mig for at nyde den medbragte mad og kaffe; men princippet er jo; ”blinket i vandet”. Kort efter er jeg i gang igen. Efter ca. 15-20 minutter kommer så det, jeg har ventet på; - nemlig et voldsomt hug. Fisken går direkte i luften og ude på 50-60 meter kan jeg se en flot blankfisk på ikke under 3 kilo. Fisken går bag om et par store stenblokke i vandet, men drøner hurtigt videre ind mod bugten. Jeg slækker lidt på bremsen og kan godt mærke at pulsen er kommet ”op”. Efter en kort, men heftig fight, hvor fisken adskillige gange var helt fri af vandoverfladen, kan jeg lande en flot overspringer på ca. 3,5 kilo. Over en kop kaffe nyder jeg synet af den flotte fisk og de kæmpestore skelplamager på stenen. Livet er værd at leve ! Jeg har ikke yderligere hug den næste time, men jeg skal vel heller ikke klage. På vejen hjem ringer jeg til Leif – min fiskemakker. Han ønsker selvfølgelig tillykke og klager sin nød over ikke at have været med, men arbejdet ! Mon ikke Leif overlever det, for weekenden før landede han og jeg tilsammen ca. 10 fisk på Østkysten, og Leif havde en 1,5 kilos med hjem: De resterende var farvede, men der var et par flotte lyse i blandt. 

 

Havørred fra klippekyst
© scandicangler.com Leif S. Nielsen

 

Grej og teknik

Det er naturligvis meget individuelt hvad man bruger, men her er, hvad jeg selv foretrækker. En 9 eller 10 fods stang med medium aktion: Jeg bruger i øjeblikket en Fenwick HMG AV med en kast vægt på 28-32 gram. Et Shimano Super Aero GT eller Super X hjul med ca. 150 meter fireline 0,13 mm. Derudover de obligatoriske waders, ketcher, vadejakke, vadestok o.s.v. Man behøver overhovedet ikke at ofre en formue. Grej i en middelstandart og pris kan sagtens gøre det. Tenik. Jeg fisker utroligt varieret i relation til for eksempel: Tidspunkt på sæsonen, vanddybde, bølger, vandets sigtbarhed, strøm o.s.v. Et par typiske eksempler er: 1. Lavvande, små rullebølger, god sigtbarhed i vandet og tidligt på sæsonen. Jeg vælger ud fra dette ofte en 20 grams kobbberfarvet ”snaps” og spinner forholdsvis hurtigt. Hvorfor: Kobber, fordi vandet er klart, og hurtig inspinning p.g.a. den forholdsvise høj vandtemperatur. 2. Pæne bølger, vandstand lidt over normalen, let grumset vand og vandtemperatur på ca. 2-3 grader. Her vil jeg være tilbøjelig til at vælge 25 grams ”snaps” eller 28 grams gladsax-wobler. ”Snapsen” i farverne grøn/hvid eller rød/gul, wobleren i hvid eller sort/kobber. Jeg spinner lidt langsommere ind i forhold til det foregående eksempel. Hvorfor: 25/28 gram p.g.a. bølgerne og vandstanden. Farverne på blinket p.g.a. det let grumsede vand og den lave vandtemperatur: Det er også årsagen til det lidt lavere indspinnings- tempo.

Overspringer fra Bornholm
© scandicangler.com Leif S. Nielsen

Og sådan kunne jeg blive ved i det uendelige med at finde nye eksempler og kombinere disse. Herunder også kombinere fiskeriet med flue, eller bobleflåd og flue. Det vigtigste er dog IKKE at gøre det til en videnskab. Er blinket eller fluen i vandet så er chancen der. Meget afhænger også af det aktuelle fiskested, nogle steder passer bare bedst til en bestemt form for endegrej og teknik.

Facebook Comments Box