Share |

Henrik Haupt – danmarksmester i fluekast 2008

Henrik Haupt – danmarksmester i fluekast 2008

Søndag den 18. maj afviklede Copenhagen Fly Casting Club (CFCC), Danmarks Sportsfiskerforbund, Brabrand Lystfiskerforening og Federation of Flyfishers Denmark i samarbejde det tredje danske mesterskab i fluekast. Med overlegne præsentations- og præcisionskast sikrede formanden for CFCC, Henrik Haupt, sig sejren og kan nu kalde sig Danmarksmester i Fluekast 2008.

Vi mødte treogfyrreårige Henrik Haupt fra Lejre ved Roskilde en sen eftermiddag på hjemmebane, under opstarten af et kasteinstruktionsforløb for en lokal

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Henrik Haupt

fiskeklub. Henrik er en erfaren kasteinstruktør og en stor del af de fremmødte fluefiskere havde fået masser af ny viden og konstruktive inputs med hjem efter dagens kursus på næsten fire timer. Måske deltagerne også spidsede ørerne en ekstra gang, nu hvor instruktøren var nykronet danmarksmester.

Tillykke med det flotte resultat Henrik. Hvor længe har du fisket med flue - og har du trænet fluekast lige så længe?

HH: Jeg har fisket med fluestang siden jeg var tolv år gammel, men det er først de senere år, at jeg seriøst har trænet kastet. Jeg var på et kastekursus med Henrik Mortensen i 2003, og jeg har trænet en del siden vi startede CFCC i slutningen af 2004.

Du er i dag formand for CFCC, hvad er ideen med at have en fluekasteklub?

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Peter Lyngby

HH: Vi ville gerne lave et fællesskab omkring det at kaste med flue. For at hjælpe hinanden og for at have det sjovt sammen. Det er lykkedes og i dag er vi femoghalvtreds medlemmer. På sigt vil vi også lave en række fælles fisketure, så det ikke går op i fluekast det hele.

Er det ikke urimeligt at formanden stiller op og vinder konkurrencen?

HH: Absolut ikke, jeg skal jo være det gode eksempel...

Hvor ofte træner du fluekastet og hvad er dine bedste resultater?

HH: De sidste tre uger op til DM trænede jeg hver eneste dag, men normalt kan der godt gå både uger og måneder imellem decideret træning. Til gengæld

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Henrik Haupt

bruger jeg så en del tid på at instruere andre i fluekast. Op til DM i år har jeg kastet 38.2 meter med en hel 5’er line og 44.4 meter med et 18 grams skydehoved. Begge kast blev dog lavet i 5-7 m/s medvind. Men et er træning, konkurrence er noget helt helt andet!

Når den ikke står på konkurrencer og fluekast, hvad bruger du så din fluefisketid på?

HH: Alt muligt. Jeg fisker både på kysten, i de jyske åer, i put and take vande eller i mosen. Det bliver til både ørred, stalling og gedde på fluestangen. Jeg har også altid rejst en del i Norge og Sverige, og senest har jeg stiftet bekendtskab med det tropiske fiskeri efter bonefish – supersjovt!

Hvilket fluegrej benytter du til fluekast – og er det det samme udstyr du fisker med til dagligt?

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Peter Lyngby

HH: Mit stangvalg er Gary Loomis Max GLX og Gary Loomis Crosscurrent GLX. Af flueliner træner jeg mest med Scientific Anglers Expert Distance, altså afløseren for XXD linen. Jeg fisker gerne med det samme udstyr, men hvor jeg oftest træner med stænger i klasse 5, 6 og 7, så fisker jeg ganske ofte også med klasse 3,4 og 8 i stedet.

Mine liner under praktisk fiskeri har ikke så lange klumper som til træning, og jeg bruger oftest liner a la Scientific Anglers GPX eller et skydehoved. I forbindelse med skydehoveder benytter jeg dog mest coatede runningliner.

Der tales meget om personlig stil indenfor fluekast. Har du haft nogen forbilleder eller nogen du særligt ligger mærke til indenfor fluekast?

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Peter Lyngby

HH: Åh, den er lidt svær for mig at svare på. Forbilleder er måske så meget sagt, men som knægt holdt jeg meget øje med Göran Andersson og senere med Henrik Mortensen. Da vi startede CFCC hentede jeg stor støtte og inspiration hos kasteinstruktøren Lasse Karlsson. Den bedste fluefisker jeg har mødt er dog en af mine fiskekammerater som hedder Thomas Jensen.

Hvad er dine bedste tips til at forbedre sine fluekast?

HH: Få personlig hjælp af en dygtig fluefisker/kaster eller en instruktør. Eller bliv medlem af en kasteklub, hvor der er nogen som kan hjælpe dig i gang – eksempelvis CFCC.

Ellers er det såmænd kun træning, som for alvor kan forbedre dit kast. Man kan ikke læse sig til en bedre

Henrik Haupt DM 08
© scandicangler.com
Peter Lyngby

kasteteknik, eller se sig til den på DVD, selvom det kan være nok så underholdende og også interessant. Det er simpelthen motorisk indlæring og den kommer kun ved at træne og træne og træne...

Resultaterne af DM i fluekast 2008:

Distancekast – hel line klasse 5:
1. Kenneth Opager, 34,60 meter
2. Morten Olesen, 32,50 meter
3. Peter Stoltze, 32,00 meter

Distancekast - skydehoved 18 gram:
1. Kenneth Opager, 39,20 meter
2. Peter Stoltze, 35,60 meter
3. Morten Olesen, 34,80 meter

Præsentations- og præcisionskast:
1. Henrik Haupt, 21 points
2. Lasse Karlsson, 14 points
3. Peter Stoltze, 12 points

Samlet stilling:
1. Henrik Haupt, 82,2 points
2. Peter Stoltze, 77,95 points
3. Kenneth Opager, 77,00 points
4. Lasse Karlsson, 71,95 points
5. Jari Wiklund, 71,15 points

Facebook Comments Box