Share |

Kystfiskeri – spin og kystmede

Kystfiskeri – spin og kystmede

Da redaktøren bad mig anmelde Michael Jensens nye bog, ”Kystfiskeri – spin og kystmede”, rystede jeg en anelse på hovedet. Hvordan skulle der kunne tilføjes nyt om det kystfiskeri efter havørreder, som en parade af kapaciteter allerede har dækket i allehånde bøger og blade? Men jeg blev behageligt overrasket. Bogen viste sig godt nok at indeholde havørreder, men de delte pladsen ligeligt med torskefisk, fladfisk og en længere række andre saltvandsfisk. ”Læs opgaven!” kunne jeg næsten høre fortidens matematiklærere råbe. Dette er en bog om kystfiskeri – ikke havørredfiskeri!

Så jeg gik i gang med læsningen, men efterhånden begyndte jeg at ryste på hovedet igen. Michael Jensen snakkede rundhåndet om fiskeri fra klipper og kystfiskeri efter sej, havål og andre fisk, jeg i hvert fald ikke forbinder med målrettet kystfiskeri i Danmark.

Men pludselig slog det mig. Jeg sad ikke med en bog om dansk kystfiskeri, men en bog på dansk om skandinavisk kystfiskeri. ”Kystfiskeri …” bejler ganske enkelt til fiskere over hele Norden og ikke kun til mig hernede i det flade Danmark. Med den erkendelse bladrede jeg tilbage og gik i gang med læsningen med nye briller, og nu tog bogen rigtig form.

Lystfiskeren Michael Jensen har skrevet en bog om lystfiskeri for lystfiskere. Det er ikke en begynderbog, men det er heller ikke en bog for den, der som forfatteren allerede er dreven i alle kystfiskediscipliner. Det er en bog for lystfiskere, der ønsker at få udvidet repertoiret.

Det indledende kapitel om grej er behageligt kort. Det forventes, at læseren er bekendt med det grundlæggende om stænger, hjul og liner, og beskrivelserne uddybes kun i det omfang, det er nødvendigt at sætte dem i relation til kystfiskegrej. Resten må læseren på forfatterens egen opfordring klare med reference til sine nuværende fiskemetoder eller ved besøg i den lokale grejhandel.

Den stil kendetegner alle de efterfølgende afsnit om hhv. metoder, kysttyper og fiskearter. Faktisk holder Michael Jensen en fortrinlig balance mellem at instruere så meget, at man kan komme i gang, og instruere så lidt, at man ikke mister troen på, at der kan fanges fisk i snart sagt alle situationer. Teksten udstråler et sådan gåpåmod og optimisme, at det er svært ikke at blive revet med. Her er det lystfiskeren Michael Jensen, der er på spil. Bortset fra betragtninger om strøm og dag/nat, så gøres der intet ud af smålige analyser af om vandet skal være grumset eller en bestemt temperatur. Det skulle ikke undre mig, om Michael Jensen er et menneske som os andre, der fisker, når han kan – ikke kun når forholdene er perfekte.

For os der oftest befinder os på kysten med det samme udstyr og den samme fiskeart for øje, indeholder bogen i sin store bredde en guldgrube af inspiration til nye metoder og agn. De færreste fiskere spænder vel fra spindefiskeri efter sej over surfcasting efter fladfisk til medefiskeri efter multer, så for os andre er der utallige indgangsvinkler til nye metoder og fiskearter.

Hvad teksten rummer i velredigeret tekst mangler den paradoksalt nok på billedsiden. Michael Jensen er en flittig fotograf, men om det er flittigheden, der har overplastret bogen med store og små billeder, skal jeg lade være usagt. Op til 4 billeder per side i en bog lidt mindre end A4-format er ganske enkelt for meget. Billederne af fiskesituationer ligger i to kategorier: solnedgang og godt vejr. Alle de gyldne og blå farver kommer hurtigt til at virke påtaget – specielt når man ved hvordan vejret på kysten for det meste skaber sig overfor lystfiskere. Her burde forfatteren have været mere kritisk. Heldigvis er der ligeså talrige og formidable undervandsbilleder af fisk, biotoper og byttedyr. Det er absolut her Michael Jensen distancerer sig fra andre forfattere, der er ude i samme ærinde.

”Kystfiskeri …” åbner nye horisonter for mange lystfiskere i både den nordlige og sydlige ende af Skandinavien, hvor den fortjener at nyde stor udbredelse. Det er en farlig bog. Den vil lokke os til vandet mange, mange flere gange med forsagelse af kærester, børn og havearbejde til følge. Jeg skal i hvert fald snarest i gang med at plage livet af min smukke kæreste for at få tildelt en uges kystfiskeri i en norsk fjord.

Fakta
Titel: Kystfiskeri - spin og kystmede
Forfatter: Michael Jensen
ISBN: 87-11-16749-1
Antal sider: 254
Pris: 299 kr.

Facebook Comments Box