Share |

Populært fluehjul skifter navn

Populært fluehjul skifter navn

En for nyligt udsendt pressemeddelelse fra Danielsson Innovation AB i Sverige har givet genlyd i hele det skandinaviske fluefiskemarked. Danielsson Innovation AB stopper som leverandør af fluehjul til svenske Loop Tackle Design, og Danielsson Innovation AB sender nu de populære fluehjul på markedet i eget navn. Alle de tidligere Loop fluehjul er dermed med et trylleslag blevet til Danielsson fluehjul, dog med undtagelse af Loops seneste skud på stammen, det prisbevidste grafitfluehjul EVOTEC CLW.

Snakken og sladderen om samarbejdsophøret har bredt sig som en steppebrand blandt fluefiskere og branchefolk i både Sverige, Norge og Danmark – ikke mindst fordi Danielsson Innovation AB nu tilbyder deres fluehjul til en introduktionspris, der nogenlunde tangerer halv pris af den normale udsalgspris på Loops fluehjul. Her på scandicAngler har vi samlet et par kommentarer fra nogle af de mange involverede parter i sagen, men først et lille resume.

Danielsson fluehjul
© scandicangler.com
redaktionen

Starten på storspolehjulene
I begyndelsen af 1980’erne udviklede Kurt Danielsson det fluehjul, der i dag må betegnes som forbilledet for alle storspole fluehjul. Hjulets spole var markant større i diameter end andre hjul i samme lineklasser, og resten af konstruktionen, bremsesystemet og vægten var opsigtsvækkende. Vægten var uhørt lav, spolen hvilede på tre små trisser med kuglelejer i og havde ikke den gængse centerakse, bremsen var stort set ikkeeksisterende og kunne til nød kun forhindre overløb.

Nogle få husker måske en gammel artikel i Flugfiske i Norden, hvor Kurt Danielsson fortalte om tilblivelsen af hjulet og viste en prototype i plastic, hvor spolen kørte rundt på tre sytrådsruller.

Hjulet blev solgt og markedsført af Loop Tackle Design og fik hurtigt mange tilhængere. Sammen med blandt andet Sages indtog på tohåndsstangsmarkedet og udvikling af nye fluekast var grundlaget lagt for en stor succes.

Fiskeri med tohåndsstænger var pludselig blevet en hel del lettere rent fysisk, og de øvrige størrelser af hjulet spredte sig ligeledes hurtigt på markedet. Senere er Danielssons fluehjul blevet udviklet en del, og der er kommet en række nye serier til.

Først kom de smukke HiTec hjul i to udgaver, hvor seneste udgave fortsat er i høj kurs hos samlere verden over. De blev afløst af de kraftige og bremsestærke Evotec hjul.

Senere blev disse udviklet til de lettere, stålblanke, saltvandsbestandige og meget populære Evotec LW (Light Weight), der kombinerer både smukt design, lav vægt og pålidelig bremse. LW hjulene fik sig først en storebror i Evotec HD (High Drag) hjulene, der blev udviklet med henblik på lakse- og saltvandsfiskeri. Sidste skud på stammen blev de sorte Evotec FW (Feather Weight), der tog afsæt i LW hjulet, men yderligere pressede grænsen nedad på vægten.

Nu hedder de sidste tre hjulserier hhv. Danielsson LW, HD og FW. Det originale hjul, der senest blev solgt som Loop Traditional, det hedder nu Danielsson Original. I alt sælger Danielsson Innovation AB på nuværende tidspunkt femten forskellige fluehjul med tilhørende ekstraspoler.

Således er et indtil videre mere end tyve år gammelt samarbejde ophørt, og Danielsson Innovation AB fortsætter nu på egen hånd med Kurt Danielssons søn Tomas i spidsen.

loop og sage på taske
© scandicangler.com
redaktionen

Vi har samlet et par kommentarer til sidste uges hotteste pressemeddelelse:

Danielsson Innovation AB, Sverige:
Firmaet bag hjulene har ikke meget at tilføje til deres pressemeddelelse. Hjulene er kun tiltænkt til salg via firmaets online butik, og det afsløres ikke hvor længe introduktionstilbuddet varer ved. Online salget forventes oppe at køre inden længe, og som en feature kan hjulene nu bestilles med navnetræk. Hjul og spoler er kompatible med de gamle Loop fluehjul. Der er ikke umiddelbart planer om nye modeller af hjulene, men firmaet ligger ikke skjul på at der fortsat videreudvikles.

Loop Tackle Design, Sverige:
Loop svarer kortfattet på en forespørgsel henvendt til deres tidligere produktchef, at denne er stoppet i firmaet, og at der vil blive orienteret om fluehjulssagen på Loops webside en af de nærmeste dage.

John Petermann Fishing, forhandler i Danmark:
Direktør John Petermann har følgende kommentar: ”Som forhandler er jeg ked af, at disse gode hjul nu forsvinder fra butikkerne. Vi har solgt rigtigt mange af dem, og kunderne har været tilfredse. Men vi har heldigvis mange andre gode hjul at tilbyde vores kunder, og i øjeblikket har vi stor efterspørgsel på hjulene fra blandt andet Sage og Lamson/ Waterworks. Det er glædeligt for forbrugeren, at få tilbudt Danielsson hjulene billigt, men jeg tvivler på at det er en langtidsholdbar løsning, da opmærksomheden uden tvivl vil falde, når hjulene ikke markedsføres i samme grad som tidligere. Jeg forudser også et problem med både levering og service af hjulene, men det er naturligvis lidt tidligt at spå om. Jeg kunne godt frygte, at dette glimrende fluehjul ikke overlever på markedet, hvis ikke strategien tænkes om igen”, slutter John Petermann fra Århus.

SportDres, forhandler i Danmark:
I København får vi en lignende kommentar fra Jørn Mossin, ansvarlig for butikkens fluefiskeri: ”Det er da ærgerligt, at se et godt produkt forsvinde fra hylderne. Vi har solgt rigtigt mange Loop fluehjul i gennem de seneste år, og selv om markedet måske nok er ved at være lidt mæt af disse hjul, så kan jeg godt blive lidt nervøs for at en sådan kovending hos Danielsson Innovation AB kan slå bunden ud af fluehjulsmarkedet.

Umiddelbart har vi nu ingen planer om at reducere prisen på de Loop hjul vi har på lager, men vi skærper vores fokus på flere af de amerikanske fluehjul vi har i butikken. På den front bliver vi jo hjulpet godt på vej af dollarkursen i øjeblikket.
Hvis Danielsson kan holde prisen er det også muligt at vi vil se en stor udvikling mod billigere fluehjul, og det vil uden tvivl betyde en masse østenproducerede hjul inden længe. Vi har ikke kunnet mærke det store på vores kunder, og her i butikken forholder vi os afventende indtil videre”.

Facebook Comments Box