Share |

Red Gold

Red Gold

De herrer Ben Knight og Travis Rummel gav for et par år tilbage referencerne for fluefiskefilm et gedigent spark bagi med deres korte film Running Down the Man.
På kun sytten minutter skildrede de det ambitiøse projekt at fiske rooster fish på flue direkte fra Bajas strande. Formidlingen af fiskeglæde, musik og billeder gik med den film op i en højere enhed og henrykkede fluefiskere verden over.

Deres lille filmselskab Felt Soul Media er nu ude med en ny film om den meget omtalte og ganske problematiske mineaffære i Bristol Bay i Alaska.

Red Gold
© scandicangler.com
Felt Soul Media (fra filmen)

Det skal med det samme understreges, at Red Gold ikke er en decideret fiskefilm. Nærmere en miljødokumentar om den skarpe konflikt mellem industri og natur. I Bristol Bay regionen i Alaska har mineselskaber søgt om tilladelse til at drive minedrift i et område, hvor de to mest lakseproducerende elve med sockeye laks i verden løber i gennem. Minedrift er kendt for at være en stærkt forurenende industri, og lokale fiskere, miljøforkæmpere og ikke mindst fluefiskere kæmper for at bevare dette unikke stykke natur i vildmarken.

Felt Soul Media forsøger trods deres personlige bevæggrunde og deres sponsorer (en række af de største amerikanske fluegrejsproducenter) at være neutrale i fremstillingen. Man skal dog være noget af en ignorant for at få opfattelsen af, at minedriften og laksenes velbefindende vil gå hånd i hånd.

Red Gold
© scandicangler.com
Felt Soul Media (fra filmen)

På den ene side møder vi de lokale erhvervsfiskere med lange stolte traditioner omkring laksefiskeriet. Disse hærdede fiskere og deres familier lever og ånder for laksen. Økonomien er smal men i egne øjne har de et rigt liv i den vilde natur. På den anden side interviewes pressefolk og geologiske eksperter omkring den potentielle minedrift, og de har alle julelys i øjnene ved tanken om de mange billioner af dollars der kan hentes op af undergrunden mellem de to elve Kvichak og Nushagak. Der tales om penge og mange jobs ingen lader til at efterspørge i området.

Mens billederne af enorm lakseopgang og underskøn uberørt natur glider over skærmen er det uhyrligt at forestille sig et forurenende hul i jorden, så stort at det sandsynligvis efter en årrække kan ses fra månen. Efter mange års hærgen af skandinaviske vandløb lader vi til omsider at have vendt skuden i den rigtige retning. Trods svære kår er laksen mange

Red Gold
© scandicangler.com
Felt Soul Media (fra filmen)

steder i fremgang hos os. At der i Alaska så meget som kan overvejes at lave minedrift klods op af to af verdens mest lakseproducerende elve, kan kun minde os om hvor skrøbelig naturen er overfor hvad der skulle forestille at være civilisationen.

Red Gold er en vigtig film, ikke blot for kampen i Bristol Bay. Sagen verserer stadig så der gives ingen løsning. Filmen er blot et element i debatten, og der lurer en velbegrundet bekymring for om pengene endnu en gang vinder over fornuften.

Filmen burde husstandsomdeles og lagres i den brede samvittighed. Det er heldigvis ikke dyster en film skåret over en dommedagslæst, men sobert arbejde der igen viser at Felt Soul Media drengene mestrer billeder, lyd og klipning. Med filmen følger et tykt hæfte med en udskrift af den blog holdet har haft online mens projektet stod på. Underholdende og god supplerende læsning. De har givet den en skalle og ikke haft det helt nemt undervejs.

Absolut seværdig og anbefalelsesværdig film, hvilket understreges af den række af filmpriser Red Gold allerede har modtaget.

Fakta
Titel: Red Gold
Producent: Felt Soul Media 2009
Spilletid: 55 minutter
Format: 16:9
Sprog: Engelsk (ikke tekstet)

Facebook Comments Box