Share |

Rett Linje - DVD

Rett Linje - DVD

Efter at have brugt tyve år på at lære at beherske at kaste flue, var Andreas Fismen nærmest på vej til psykiater for at få sine frustrationer behandlet. I stedet valgte han at lave en instruktionsfilm om at kaste med flue. DVD’en Rett Linje er resultatet, og den adskiller sig en del fra markedets instruktionsfilm om emnet.
Andreas Fismen genkendes som Lars Lenths makker fra Tørrfluelandet filmene. I Rett Linje er Andreas den gennemgående vært og instruktør, som altid med Lars Nilssen bag kameraet. Indledningsvis tager Andreas Fismen afsæt i Søren Kierkegaards udsagn om, at hvis man skal lære eleven noget, så må man vide

Rett Linje
© scandicangler.com
Sherpa Film

hvad eleven allerede kan. Derfor allierer Adreas sig med den tidligere norske verdensmester i fluekast Tom Larsen og tilbyder gratis lynkursus i fluekast i den lokale park. Ud over at byde på kostelige grin over forbipasserendes håbløse forsøg på at kaste med flue, så aflives teorien om, at man kan lære at kaste med flue bare ved at se på en ekspert. Ingen af forsøgspersonerne kaster bedre ved at se Tom Larsen i auktion, og de gennemskuer ikke hvad han gør til forskel.

Næste skridt bliver derfor at kigge mere videnskabeligt på sagen. Andreas besøger Dr. Grunde Løvold i fysiklokalet, hvor han forelæser i fluekastets fysik.

Nogle filmklip optaget med et højhastighedskamera afslører hvad der grundlæggende skaber et fluekast, nemlig at sætte fart i fluelinen i en ret linje. Filmen

Rett Linje
© scandicangler.com
Sherpa Film

viser tydeligt at kastet sættes med den rigtige stangføring, og at stop og linebugter kommer i anden række. Hvad der ligger uden for den ”rette linje” er det som kan kaldes for kastestil.

For at demonstrere kastestil har Andreas Fismen inviteret fem dygtige norske fluefiskeprofiler til at demonstrere deres fluekast. Ved at sammenligne klip med kasterne ser man, at de har den rette linje til fælles, men derudover har de mange individuelle bevægelser, som tegner de forskellige stilarter.

Pointen er at der skal trænes, og det gerne året rundt, for at blive en god fluekaster. Andreas Fismen kommer med gode tips til at komme i gang, og han illustrerer en række typiske kastefejl ved hjælp af en række forskellige fluekasteres problemer.

Rett Linje
© scandicangler.com
Sherpa Film

I gennem filmen fokuseres på det grundlæggende overhåndkast med enhåndsfluestang, men til sidst demonstrerer Andreas Fismen nogle få præsentationskast. Ekstramaterialet byder på nogle flere af slagsen.

Filmen er ikke tekstet, men det er ikke vanskeligt at holde trit med den norske tale. Lydkvaliteten er der intet at udsætte på. Billederne er generelt gode og illustrative, men i blandt kunne baggrunden være mere egnet til at kunne følge fluelinen i kastet.

Rett Linje er et frisk pust blandt markedets mange fluekastefilm. Andreas Fismen er et behageligt bekendtskab, og han efterlever Sherpa Films øvrige produktioner ud i et glimt i øjet og masser af entusiasme. Især nybegynderen vil have glæde af filmen, men den indeholder et par øjenåbnere for mere erfarne kastere og måske potentielle instruktører. Filmen holder sig til de indledende manøvre i fluekastet, men den gør det på mere underholdende vis end de fleste af slagsen.

Fakta
Titel: Rett Linje
Producent: Sherpa Film (2006)
Spilletid: 57 minutter + 12 minutter bonus
Format: 16:9
Sprog: Norsk – ingen undertekster

Facebook Comments Box