Share |

Rett sted - rett tid 2

Roar Velle og Dennis Petersen på ny tour de laks i Norge...

Laksefluefiskeri er den del af sporten som på tværs har størst tag i skandinaviske fluefiskere. Ved sommerens lakseelve mødes ligesindede fluefiskere og næsten alle bedriver et andet fluefiskeri gennem resten af året. Laksesæsonen i Norge har sin egen magi og fra første juni drages fluefiskere fra nær og fjern til elvene. Alle med et håb om at være på rette sted på rette tid når laksene kommer. Norske Roar Velle og danske Dennis Petersen har for anden gang dokumenteret en sommers tour de laks i Norge, og det er der kommet en fin DVD ud af. Sammen med en række gode venner fisker de i elvene Etne, Gaula, Orkla, Stabbur og Alta. Roar Velle er med hele vejen skiftevis foran og bag kameraet.

rett tid dvd
© scandicangler.com Spateriver Productions

Som afsendere understreger Roar og Dennis at de ikke er professionelle produktionsfolk, men ud i filmkunsten blot glade amatører, der gerne vil dele og glæde andre med deres oplevelser. Det lykkes til fulde og selv om enkelte sekvenser har præg af hjemmevideo og indforstået jargon, så er filmen alt i alt optaget hæderligt hvad angår billed- og lydkvalitet.

Historiefortællingen holder gennemgående vand og som laksefisker er det ikke svært at sætte sig ind i de op- og nedture som opleves undervejs fra syd til nord. Begynderheldet triumferer som altid, det slidsomme fiskeri sætter sine spor - der straks udviskes når laksen omsider bider på fluen. Den lille laks som kæmpede bravt og storlaksen som overrumplede alle med sin styrke og lange udløb. Efterhånden som medfiskerne på turneen skiftes, står alle lakserejsers mentale cyklus skarpt optegnet på skærmen. Håbet lever og menneskets evne til at opbygge ny entusiasme og fortrænge tidligere nederlag er imponerende.

Forventninger, fiskeglæde og frustration er fint indfanget. Filmen er en lakseroadmovie som skal ses for oplevelsen og ikke for lærdommens skyld. I et lysende øjeblik konstaterer en glad laksefisker dog, at nu har han gennemskuet hvad der skal til for at fange laks: Man kaster sin flue skråt nedstrøms og gør man det mange gange nok, så fanger man til sidst sin laks.

På trods af at det ikke er filmens mission at lære seeren at fiske laks, så er der dog en række gode pointer at opsnappe, idet gruppen undervejs fisker laks på forskellige måder i forskellige omgivelser. Fra tungt synkeline fiskeri med kraftige stænger til let tørfluefiskeri med enhåndsstænger. Filmen lander godt på laksehylden og for mit vedkommende helt på rette tid og rette sted.

Fakta
Titel: Rett sted - rett tid 2
Producenter: Roar Velle og Dennis Petersen (2009)
Spilletid: 1 time 33 minutter
Format: 16:9
Sprog: Norsk, tekstet på norsk, dansk og engelsk

Facebook Comments Box