Share |

RISE Fly Fishing Film Festival i København

I samarbejde med fiske-feber kommer filmfestivalen RISE til Danmark for første gang nogensinde!
Gin-Clear Media

Vi møder manden bag festivalen, new zealandske Nick Reygaert, til en snak om film, fluefiskeri og hvordan det hele startede for seks år siden.

Hvordan kom du på at lave en filmfestival og hvorfor fluefiskefilm?

Tja, jeg voksede op i Australien, hvor jeg surfede en smule. Surf film er en del af kulturen derovre. Da jeg var barn ventede vi altid på premieren på en ny surf film, så jeg har altid været fan af den type film. Jeg husker tydeligt alle klassikerne som Endless Summer, Big Wednesday, men min helt store helt var filmmageren Jack McCoy.

Da jeg blev ældre opdagede jeg fluefiskeriet, hvilket førte til rejser jorden rundt i søgen efter de bedste fiskesteder. Jeg vil tro, at jeg var en Trout Bum, men det var dog før jeg vidste hvad det ord betød! Hen af vejen købte jeg et kamera og begyndte at dokumentere mine rejser. Det endte med at jeg lavede fluefiskefilm, men jeg lavede dem i surf stilen, du ved mere om eventyret end om teknikken.

Da det endelig blev tid til at sælge Dvd’er til butikkerne blev det virkeligt svært, da mine film var noget anderledes end de normale film på det tidspunkt.  Jeg havde en tro på, at hvis jeg blot kunne få folk til at se filmene, så ville de holde af dem. Derfor fandt jeg på ideen om RISE Fly Fishing Film Festival. Egentlig lånte jeg ideen, idet mit idol Jack McCoy havde haft en surf filmfestival kørende fem år tidligere. Hvis det fungerede for surf, hvorfor så ikke for fluefiskeri. Vi er vel ligeså fanatiske, eller?

Hvor længe har RISE turneret og hvorhenne?

RISE er nu på sit sjette år. Det startede med seks shows i Australien og fik langsomt momentum op til nu, hvor vi kører 24 shows i Australien og 12 i New Zealand. Vi kører også omkring 6 shows i Sydafrika. For to år siden startede vi op i Europa, først i UK og derefter i det centrale Europa og i Skandinavien. I år bliver det til mere end 30 shows i Europa og det burde blive flere i 2012. Jeg er meget begejstret for, at vi nu har fået muligheden for første show i Danmark, og jeg håber vi på sigt kan inkludere yderligere 4-5 danske byer i turneen. 

Hvad er din egen ynglings fluefiskefilm?

Gisp! Må jeg kun vælge en? Der er så mange fede fluefiskefilm ude nu. Det er nærmest som om der har været en talenteksplosion i de seneste år. Jeg holder af en del film, men af forskellige grunde. Jeg holder meget af Jamie Howards film, og jeg var bjergtaget af hans tarpon film. Bare størrelsen på de fisk. Hustle & Fish er en anden favorit. Den er uhyre morsom og meget anderledes end andre fluefiskefilm jeg har set. Jeg har også stor respekt for Martin Falklind, og hans film Ørreden på Tundraen tog mig med storm, da jeg så den. Det er ved at være en halvgammel film nu, men der hvor de store ørreder smasker i majfluer hen mod slutningen af filmen – det glemmer jeg aldrig. For slet ikke at tale om optagelserne af en ørred fanget på en øreprop!  

Hvilket fluefiskeri holder du selv mest af?

Jeg er vild med det hele. Når jeg fluefisker er jeg som et barn i en slikbutik, jeg kan bare ikke få nok. Jeg er ligeså tilpas i saltvand som langs en ørredstrøm på New Zealand. Så længe det har finner er jeg klar med fluestangen!

Har du nogen erfaring med europæisk fluefiskeri?

Mens jeg gav den som ørredbums rundt i verden boede jeg to år i Irland og Skotland. Så de to lande har jeg fisket på kryds og tværs. Jeg blev fuldstændig afhængig af laksefiskeri, mens jeg boede i Irland. Et andet af højdepunkterne var de store majflueklækninger på Lough Corrib. På den tid rejste jeg også i Slovenien, Kroatien, Frankrig og England for at finde godt fiskeri. Siden da har min længste og bedste rejse i Europa været under optagelserne af vores seneste film The Source – Iceland. Vi var på øen i tre måneder og vi fiskede næsten hver dag. Det er et utroligt sted med et stort potentiale, helt vildt faktisk. Tre måneder var slet ikke nok. Jeg må tilbage.

Har du flere europæiske film i støbeskeen?

Ja, vi er tilbage på optagelse i Europa i år. Jeg kan ikke sige så meget om projektet, andet end det bliver noget helt andet end vores tre seneste film i Source-serien.

Det er en spændende tid at lave film i. Teknologien udvikler sig lynhurtigt, og nye filmmagere kan få utrolige resultater ud af selv små kameraer. Der er åbnet en verden af muligheder. For festivalen er det skønt. Vi kan vise film i HD (High Definition) i biografsale med surround lyd og det hele.

RISE Fly Fishing Film Festival

Showet i Danmark afvikles i København i Filmhusets store biograf torsdag den 17. marts 2011 kl. 19-21.00. Adressen er Gothersgade 55, 1123 København K.

Foruden en række internationale film har du en unik chance for at se en smagsprøve på danske Brian Kjærs helt nye film Havørred på Flue. Filmklippene vises for allerførste gang for et publikum på festivalen. Brian Kjær kommer også forbi og fortæller om tilblivelsen af filmen.

På fiske-feber.dk kan deltage i konkurrencen om billetter til festivalen. Du kan også sikre dig en billet og læse mere om aftenen på:

www.flyfishingfilmfestival.eu

www.fiske-feber.dk

 

Facebook Comments Box