Share |

Sølvlaks i Canada - DVD

Sølvlaks i Canada - DVD

I november indfinder sølvlaksen sig i elvene på Vancouver Island. Produktionsselskabet Wide Open Outdoor er på pletten og følger et hold ivrige laksefiskere til lands og til vands i en af elvene. Der er gode billeder og intense øjeblikke fra både båd og bred, men filmen giver sig også tid til at geare ned og rette optikken mod pauserne i fiskeriet. Vi kommer med på indkøbstur i et par af de lokale grejbutikker, med rundt om bålet ved elven og indenfor i varmen i lodgen.

Mens man kan diskutere relevansen af indkøbsturen, er det fint at kigge med indenfor i lodgen og fornemme stemningen på stedet. Alt for mange film om lystfiskeri har travlt med vise store fisk, jublende fiskere og spændte stænger. I ”Sølvlaks i Canada” gives der rum for andet end de hurtige billeder, og det skaber en afvekslende og vedkommende film, der kan minde om de rejser, vi andre har været på. For det er vel de færreste, der fanger drømmefisken hvert andet øjeblik.

Selve fiskeriet foregår overvejende med flue, selv om der også gøres et par kast med spinnestangen, ligesom filmens ekstramateriale også gennemgår det foretrukne grej til spinnefiskeriet. Trods titlen og filmens klare fokus på sølvlaksen, så fanges der i filmen mange chumlaks, som med sine farvede sider og sporadiske svampeangreb ikke har samme status som den sølvblanke
hovedrolleindehaver. Et par af duellerne med chumlaks kunne med fordel være klippet ud eller erstattet af indslag med sølvlaksen.

På trods af de forholdsvis mange chumlaks er ”Sølvlaks i Canada” en interessant film om et anderledes laksefiskeri end det, vi kender i Skandinavien. En af filmens bedste sekvenser har dog hverken sølvlaks eller chumlaks på rollelisten. Den lokale canadiske guide fisker en enkelt gang i filmen med, og hans mål er en af elvens store bækørreder. Vi får en glimrende indsigt i den teknik, der anvendes, og med få midler skabes et lille stemningsmættet indslag. 4-5 gange glider fluen gennem strømmen, inden bækørreden hugger og guiden kan udbryde sit ”yeah” under det vitale overskæg.

Fakta
Film af Niels Vestergaard
Titel: Sølvlaks i Canada
Producent: Wide Open Outdoor Film (2005)
Spilletid: 45 min. (5 min. ekstra materiale)
Format: Kun DVD

Facebook Comments Box