Share |

Saltvattens Torpeder

Leif Stävmo fisker tarpon og bonefish på Belize. Smittende fiskeglæde og mange gode informationer og fiskeoplevelser. En rigtig vellykket film fra Mountain Media...

Endelig en skandinavisk film om det tropiske saltvandsfiskeri. Mountain Media, det svenske produktionsselskab bag en række fluefiskefilm, følger i hælene på Leif Stävmo og en række af hans venner på en omgang fiskeri under varme himmelstrøg.

På Belize møder gruppen tarpon, bonefish og de svære permit. DVD’en indeholder selve filmen om gruppens fiskeri, samt en del ekstra materiale om udrustningen, fluerne, lidt fluebinding, lidt smalltalk om diverse rejsemål, lidt reklame for en lodge på Belize og Mountain Medias øvrige fiskefilm.

Første menustop på DVD’en er dog et sprogvalg mellem engelsk og svensk. Umiddelbart forventede jeg dermed en engelsktekstet version ved siden af den svenske, men der er faktisk tale om en engelsksproget udgave, hvor Leif Stävmo taler engelsk. Det klarer han fint.

Saltvattenstorpeder
© scandicangler.com redaktionen

I det hele taget klarer Leif Stävmo rollen som vært og hovedperson rigtigt godt. Jeg kan ikke mindes, at have set Leif Stävmo i lignende film, men efter min mening bør han nok overveje at lave flere. Fra filmens hæsblæsende start med landing af en mellemstor tarpon er Leif Stävmo inspirerende, velformulerende og i øvrigt i et smittende højt humør uden at miste jordforbindelsen, som det ofte er set i fiskefilm. Leif Stävmo er hooked på det varme saltvandsfiskeri, og det virker som ægte fiskeglæde, der når helt ud til seeren i sofaen. Som mange andre før ham advarer Leif Stävmo dog også mod fluefiskeri på disse breddegrader, der kan være stærkt vanedannende. Siden sin egen debut har Leif Stävmo måttet af sted til varmen mindst en gang årligt for at fiske. Efter en kort introduktion til filmen går jagten efter bonefish både vadende og fra båd. Leif Stävmo fortæller om det at fiske med guide, og han viser at der ikke nødvendigvis skal lange mesterkast til for at fange bonefish. Permit skal findes tæt på dybt vand, og den er svær at overliste. Vi får et indblik i forskellen på det at fiske med shrimpfluer frem for krabbeimitationer, og det lykkedes endeligt at lande en enkelt permit på ægte svensk manér – med overlæben tyk af snus. Det tempofyldte tarponfiskeri vises på godt og ondt. Fra sejrens sødme til sprængte forfang og sår på armen. De tre første ekstra filmstumper fungerer bedst. Her deles der ud af saglig og nyttig viden om det nødvendige grej og fluerne til de tre fiskearter. Som lidt inspiration til fluebindingen binder Leif Stävmo en flue til bonefish og permit, samt den klassiske tarponflue cockroach. De sidste tre klip er mindre væsentlige, men der er jo som sagt også tale om ekstra materiale. Man kan selvfølgelig ikke komme rundt om alt hvad der er værd at vide om de fisk på tre kvarter, men filmen er underholdende og noget af det bedste og lettest tilgængelige jeg har set om emnet. God medicin mod fiskeabstinenser – farligt stof for den uindviede. De varmeste anbefalinger til den der tør tage sig tid til et indblik i tropisk fluefiskeri. Fakta Titel: Saltvattenstorpeder Producent: Mountain Media, 2004 Spilletid: 45 min. + ekstra materiale

Facebook Comments Box