Share |

Saltwater Flycasting – 10 steps to Distance and Power - DVD

Saltwater Flycasting – 10 steps to Distance and Power - DVD

For nogle år siden faldt jeg tilfældigt over en diskret videokassette lavet af en amerikansk kasteinstruktør ved navn George V. Roberts Jr. Det for mig ukendte navn og det lidet prangende omslag lokkede ikke meget, men titlen gjorde, at jeg alligevel ikke kunne lade den stå på hylden; Fluekast i Saltvand – 10 skridt mod distance og kraft. Hvem tænder ikke på distance og kraft i fluekastet – uanset hvor relevant det så i virkeligheden er for fluefiskeriet?

Efterfølgende måtte jeg erfare, at jeg allerede kendte lidt til George V. Roberts Jr. Jeg havde hans bog A Fly-Fishers Guide to Saltwater Naturals and Their Imitation stående på hylden. Pudsigt nok også en lidt underspillet udgivelse. Efter udgivelsen af filmen har George V. Roberts Jr. ligeledes begået bogen Master the Cast.

Bueskydning
© scandicangler.com
White Mouse Productions

Jeg så videoudgaven af George V. Roberts Jr.’s kasteprogram med stor velbehag, men da tiden var DVD-formatets barndom ærgrede det mig ikke at have en form for indeks og muligheden for hurtigt at springe mellem de mange forskellige kastelektioner. Jeg skrev til George V. Roberts Jr. og efterspurgte en DVD-udgave. Det er alt for dyrt at lave var svaret, men George ville give lyd fra sig, hvis miraklet skulle indtræffe på et senere tidspunkt. I dette forår var videobåndet omsider digitaliseret og en DVD sendt på markedet.

Blot for at advare de mange kasteinteresserede derude – DVD’en er om end mere underspillet end videoen var i sin tid. En mørk standardkassette uden cover lå i kuverten. Kun en lille hvid label angav, sammen med en stregkode, at dette er filmen Saltwater Fly Casting. Indeni lå George V. Roberts Jr.’s hæfte på 50 sider – med et hvidt ark som omslag uden på coveret. Min første, eneste, men absolut største skuffelse indfandt sig da DVD’en med det samme røg i afspilleren – og startede direkte. Filmen er lagt direkte over på DVD’en uden nogen form for menu eller indeksering. Først troede jeg ikke mine egne øjne, men trods flere tekniske krumspring, måtte jeg konstatere, at sådan er det. Et langt spor på omkring 80 minutter.

Kast i vind
© scandicangler.com
White Mouse Productions

Filmen koncentrerer sig et hundrede procent om det klassiske grundlæggende overhåndskast. Med få variationer i forhold til særlige vindforhold. Det giver et hint om grundigheden og dybden i filmen – en time og tyve minutter med det samme grundlæggende fluekast. Dette er absolut læring og træningsmateriale uden nogen svinkeærinder. Der bliver ikke fanget fisk i denne film, og kun enkelte sekvenser vises på vand. Til gengæld lover George V. Roberts Jr., at brugeren af træningsprogrammet vil forbedre sit kast mærkbart, og at flittig træning med programmet vil resultere i tredive meter lange fluekast uden nogen form for anstrengelse. George V. Roberts Jr.’s gennemgående mantra er: Teknik er alt – alle har kræfter nok.

Træningsprogrammet er bygget på 10 lektioner, men som en indledning bruges den første lille halve time på at beskrive fluekastets grundlæggende principper og mekanismer. Det har mange forsøgt både før og efter George V. Roberts Jr., men jeg synes han rammer plet med sine fysiske illustrationer af hvordan en bues kraftoverførsel til en pil ligner fluestangens ideelle kraftoverførsel til en flueline, og hvordan det ikke nytter noget at ligge kræfter i fluekastet som en bokser ligger kræfter i sit stød. Alt gennemgås langsomt, letforståeligt og tydeligt med linen tydelig hele tiden, og med lidt enkel grafik tegnet ind på skærmen som understøttelse i ny og næ. Måske vigtigst af alt, så sørger George V. Roberts Jr. også for at gøre opmærksom på typiske fejl og hvordan man undgår eller udbedrer dem.

De ti efterfølgende kastelektioner er tænkt kontinuerlige, således det er nemt at starte med første lektion, lære den grundigt, og derefter gå videre til næste lektion.

Lektion 1
© scandicangler.com
White Mouse Productions

Som sagt er mantraet teknik og atter teknik, og derfor foregår de fleste af lektionerne med en ganske kort line, typisk fyrre fod eller svarende til klumpen på en standard WF-flueline. Når først teknikken sidder på rygraden er det ingen sag at kaste langt – i følge George V. Roberts Jr.

De ti lektioner omhandler følgende:

1. The Back Cast
2. The Forward Cast
3. Shooting Line
4. Rod Drift
5. Distance Casting
6. Hauling, part one
7. Hauling, part two
8. Hauling for Distance and Power
9. Casting in the Wind
10. Weighted Lines and Weighted Flies

DVD’en er ikke oversat og der er ingen undertekster.

Jeg har ikke haft tiden til at be- eller afkræfte om George V. Roberts Jr.’s program vil forbedre mit fluekast, men jeg er nu ikke i tvivl om, at det vil have en positiv effekt at kaste sig ud i lidt kastetræning efter hans modeller. Alene et par gennemsyn af filmen har åbnet mine øjne for fejl i mine egne kast.

Saltwater Flycasting får de bedste anbefalinger for det seriøse og grundige arbejde. Den manglende menu er et stort minus, og inden man kaster sig ud i lektionerne skal man huske at George V. Roberts Jr. mener det alvorligt – der er ingen slapstick eller billige jokes til at hjælpe dig igennem hans filmede fluekastekursus.

Fakta
Et træningsprogram i fluekast med George V. Roberts Jr.
50 siders hæfte medfølger.
Titel: Saltwater Flycasting – 10 steps to Distance and Power
Producent: White Mouse Productions 1998, DVD 2006
Spilletid: 80 min.
Format: 4:3 – NTSC – ingen undertekster

Facebook Comments Box