Share |

The Scandinavian Spey Cast

The Scandinavian Spey Cast

Kasteinstruktør og grejudvikler Henrik Mortensens filmserie Fly Fishing Academy om enhånds- og tohåndsfluekast har nu fået et fjerde kapitel med fokus på det skandinaviske speykast, eller underhåndskast, som de fleste kalder det i daglig tale.
Som i de foregående tre film; The Perfect Cast, Distance and Delicacy og Cracking the Code deles indholdet mellem teoretisk baseret kasteinstruktion og fiskescener fra praktisk fiskeri.

SE TRAILER HER

HM vol4 DVD menu
© scandicangler.com
Newsline Video Production

Det praktiske fiskeri er denne gang optaget ved de skønne canadiske elve Bonaventure, Petite Cascapedia, Grande Cascapedia samt i det traditionsrige skotske højland ved River Dee.

I vanlig stil kroges og landes flotte laks for rullende kamera, og teamet omkring Henrik Mortensen fungerer endnu bedre end tidligere. Kameravinklerne illustrerer fornemt, hvordan kastet vinkles og fluen fiskes i strømmene. På trods af, at Henrik Mortensen ikke havde fisket i disse elve forud for optagelserne, så leveres en række billeder i topklasse af alt hvad laksefiskeri handler om.

Filmen er fyldt med gode tips og strategier under fight og fiskeri. Henrik Mortensen forklarer de fleste af hans bevægelser og handlinger, og hans argumenter ser ud til at holde stik, da de fleste laks landes hurtigt og nænsomt.

HM vol4 DVD menu
© scandicangler.com
Newsline Video Production

De instruktive elementer i filmen er en grundigere gennemgang af det skandinaviske speykast, som Henrik Mortensen har instrueret i i tidligere film. Fordelen ved kastet er, at fluefiskeren kan fiske fra enhver position uanset omgivelserne. Som det kendes fra andre sportsgrene øges effekten ved at ligge krop i kastet frem for at bruge armene. Ligeledes er benenes position vigtig, og Henrik Mortensen viser både tohåndskast uden mulighed for at lave nogen form for bagkast samt lange overhåndkast med enhåndsstang uden at lave synderligt store bevægelser med armene. De afgørende forskelle på traditionelt speykast og det skandinaviske speykast vises på en letforståelig og tydelig måde.

Ved River Dee opsøges oprindelsen for det skandinaviske speykast, og på bedste skotske maner viser ghillien Mike Donald hvordan det skal gøres, både spey- og dobbelt speykast. Speykastet har

HM vol4 DVD menu
© scandicangler.com
Newsline Video Production

naturligt nok sin oprindelse ved River Spey, men grundlaget for den flydende flueline blev til gengæld lagt ved River Dee. Vi får et kort kig på det lokale museum, hvor optegnelser viser hvordan Arthur Wood i tidernes morgen brillerede med at fange flere tusinde laks ved smøre hans silkeflueline med fedt, så den kunne holde sig flydende. Det såkaldte greased line fiskeri.

I Canada får vi en kort rundtur i de idylliske omgivelser i Quebec i en af pauserne i fiskeriet, hvor vi bevæger os rundt mellem de førnævnte tre flotte elve Bonaventure, Petite Cascapedia, Grande Cascapedia. Bonaventure er en af verdens klareste elve og Grande Cascapedia har Nordamerikas største bestand af Atlanterhavslaks, med en snitvægt på knap 8 kilo. Tidligere var fisk over 50 pund ikke ualmindelige i Cascapedia.

HM vol4 DVD menu
© scandicangler.com
Newsline Video Production

I filmen fiskes tidligt på sæsonen, og Henrik Mortensen demonstrerer tydeligt sin lange erfaring med laksefiskeri. Efter at have afdækket mulighederne for laksenes placering, tager han fat på forskellige fiskestrategier, så han fisker fra tæt under overfladen og ned mod bunden af elven. De smukke fisk og omgivelser trækker ikke fra i oplevelsen.

Gennem fiskeri i Skotland og Canada dækkes alt således fra flydeline til synkeline, forskellige længder på kastene, forskellige vinkler på elven og ikke mindst forskellige hastigheder på fluen. Fra det tidlige forår med sne på brinkerne til sommerfiskeri i skjorteærmer. Den spændende afslutning på filmen er sjældent sete optagelser af en bidelysten laks.

Det kan være lidt vanskeligt at overskue de mange forskellige situationer, men heldigvis indeholder DVD’en en grundig menu, hvor den godt en time lange film er brudt op i fjorten scener. Skulle behovet for tekstning opstå, så er der hele syv sprog at vælge i mellem. Er man bare en smule engelskkyndig, mener jeg dog at Henrik Mortensens og Julian Isherwoods tale og speak går tydeligt og letforståeligt igennem. Musikken understøtter som den skal, og alt i alt giver The Scandinavian Spey Cast en behagelig dosis af både underholdning, information og instruktion. Som ekstramateriale kan man se klip fra de foregående film.

Seriens fornemt høje niveau er yderligere styrket med denne DVD.

Fakta
Titel: The Scandinavian Spey Cast
Producent: Newsline Video Production 2007
Spilletid: 1 time 14 minutter
Format: 4:3 – undertekster på syv sprog
Vejledende pris: DKK 299
Distributør: Scierra

Facebook Comments Box