Share |

Scientific Anglers XXD flueline

Scientific Anglers XXD flueline

XXD er en WF-line af de mere ekstreme. En meget lang klump, en noget speciel tapering og en usædvanligt lang bagtapering udgør en af de bedste liner jeg har kastet med i mange år.
Linen er lys grøn og med almindelig kerne af flettet multifilament nylon. Coatingen er hård og linen er en lille smule stiv i kold vejr, men meget behagelig at kaste med. Coatingen er desuden forsynet med Scientific Anglers AST – Advanced Shooting Technology, som giver en meget glat line.

Linen er 27,4 meter lang i klasse 4, 5 og 6, mens 7, 8 og 9 er 30,48 meter lange.

Taperingen er meget speciel og den er ikke nem at beskrive, men prøv at hænge med (udgangspunktet for beskrivelsen er en WF 5). Der er selvfølgelig en runningline bagerst - den er i alt 8,23 meter lang. Det er jo en ganske kort runningline, men det hænger sammen med den lange klump. Klumpen er i alt 19,2 meter lang og udgøres af en lang bagtapering (7,63 meter), selve klumpen (8,93 meter) og en fronttapering (2,65 meter).

Dermed er det hele ikke sagt, for faktisk bliver klumpen en lille smule tykkere fra bagtaperingen og frem til det punkt, hvor fronttaperingen begynder.

Linen er lavet med en lidt tykkere diameter på selve spidsen end de fleste andre liner. Det hænger sammen med ønsket om et godt turnover (evnen til at strække forfang), især på lange distancer, hvor dette problem bliver mere udtalt end på korte. Densiteten er også en lille smule højere end på andre flydeliner, dvs. den flyder lavere. Det giver en lidt mindre diameter, som lettere skærer gennem luften.

Hvordan kaster da dette bæst? Fremragende, kunne man nøjes med, men det er selvfølgelig ikke nok. Lad det være sagt med det samme, at det er en line der kræver sin kaster – det er på ingen måde en begynderline. At udnytte linen kræver, at man er i stand til at holde 20 meter eller i luften. Når det er sagt er det selvfølgelig heller ikke svært at regne ud, at der ikke er mange steder langs Danmarks kyster, hvor der er plads til sådan et bagkast. Men der hvor der er nyder jeg virkelig at kaste og fiske med XXD-linen.

Den lange klump og især den lange bagtapering giver en roligt, glat og meget langt kast. Dels i kraft af klumpens længde alene, men den specielle fronttapering, der som beskrevet bliver tykkere mod spidsen (indtil punktet hvor fronttaperingen begynder) gør, at linen har et ”forsinket turnover”, det vil sige den er lidt længere tid om at rulle ud. En line kaster kun så længe den ”ruller” og jo længere den ruller, jo længere kaster man.

Præsentationen af forfanget og fluen er også helt i top på de lange distancer. Den tykkere linediameter i spidsen af linen hjælper til at vende forfang og flue.
Runninglinen har en passende tykkelse – det rette kompromis mellem at kaste langt og alligevel have modstand nok til at sørge for at vende forfanget.

Den lidt højere densitet på linen (dvs. tyndere diameter) gør også sin del til at linen kaster virkelig godt, men desværre har den høje densitet den lidt kedelige følge, at linen flyder ret dårligt.
Til det fiskeri jeg har brugt den til hidtil er det ikke noget problem fiskemæssigt set, men skulle jeg bruge den til tørflue (hvilket jeg tror den ville egne sig glimrende til) ville jeg blive træt af at den synker. Dog er linen selvfølgelig også lidt mere besværlig at løfte af vandet til nyt kast, når den nu er så lavt flydende som den er.

Nu kom jeg så alligevel ind på tørfluefiskeriet og vil blot lige nævne dette. Selvom jeg endnu ikke har erfaringer med linen under tørfluefiskeri, så er jeg overbevist om at den (bortset flydeevnen) ville gøre sig godt. Den præsenterer nemlig virkelig fint, trods den specielle fronttapering, som kunne give anelser om det modsatte.

Jeg kender også fiskere, som har fisket meget tørflue med den i USA og New Zealand, og som har været meget tilfredse med den. Den vil nok ikke være velegnet til danske forhold, hvor man jo sjældent kaster særligt langt.

Så alt i alt et yderst positivt indtryk at linen. Den er udviklet til at kaste langt, derfor så megen fokus på netop dette aspekt i omtalen. Den kan også sagtens kaste kort når man har brug for det. Faktisk gør den det ganske godt, da fronttaperingen virkelig hjælper til at lade stangen ret tidligt. Men der hvor den excellerer er ved distancekastene.

Den er desuden en fremragende line at træne fluekast med, da det at holde lange liner i luften virkelig tuner stilen. Og hvor der er plads til det, fisker jeg hellere end gerne med linen.

Facebook Comments Box