Share |

Scierra BW 2 - Macabi

Macabi betyder bonefish. Gear til troperne fra det kolde nord...

Scierra har opdateret sin Blue Water stangserie af flere omgange, og nu fås den i en rejsevenlig firedelt udgave. På scandicAnglers bonefishture har vi den seneste årrække hovedsageligt fisket med berømmede amerikanske stænger udviklet til det tropiske fiskeri, men når en dansk grejproducent laver flere stænger, som direkte hedder bonefish, så skal det selvfølgelig prøves i praksis.

Den perfekte bonefish stang er umulig at opdrive eller rettere, det er ikke nok med en enkelt stang, hvis fiskeriet skal være optimalt under forskellige forhold. Først og fremmest skal bonefish stangen kunne tåle det ekstreme salte og sandede miljø, samt de knubs udstyret ofte udsættes for under transport i både til og fra bonefish områderne. Under fiskeriet ønsker man en hurtig aktion, som kan kaste i de ofte vindblæste omgivelser, og gerne en stang som kan kaste langt når det gælder. Samtidigt ønsker man sig en stang, som kaster præcist på kort distance. Bonefish kan af størrelse variere en del, og det kan således være hensigtsmæssigt, at have både en let og kraftig stang afhængigt af forholdene.

BW2
© scandicangler.com Scierra

I Blue Water 2 serien tilbyder Scierra to Macabi modeller i henholdsvis klasse 6/7 og klasse 7/8. Begge stænger er 9 fod lange. De vejer respektive 101 og 112 gram, hvilket er relativt let for salte stænger i de vægtklasser. De to stænger har også en umiddelbar god balance, og virker lidt lettere i hånden end de omtalte amerikanske referencer. De to stænger er dog radikalt forskellige i det umiddelbare indtryk, når de først vip skal afsløre hvad man har med at gøre. Hvor 6/7’er stangen virker meget let, følsom og smidig i toppen, der virker 7/8’er stangen meget kraftfuld i toppen og ret hård i hele klingen. Som sæt opleves de dermed som liggende i hver ende af behovet for en bonefish stang, så det er der en hvis logik i. Montering og finish Stængerne er monteret ens på dybblå klinger, som det er velkendt for salte fluestænger. De er bygget som Scierras øvrige enhåndsstænger hvad angår håndtag, beviklinger og øjne. Hjulholderen er kraftig og har en dekorativ bonefish udskæring. Håndtaget er Scierras egen full wells udgave, beviklingerne er matchende mørkeblå og tilstrækkeligt lakerede. Skydeøjnene burde være valgt i en lidt kraftigere udgave. Som det er gældende på alle Scierras fluestænger, så er hver del mærket med længde og vægtklasse. Begge stænger leveres i blå stangpose og cordurarør.

bonefish
© scandicangler.com Peter Lyngby

Fiskeri og kasteegenskaber Ude i varmen og det salte vand viser de to stænger sig hurtigt forskellige, man næsten sige som David og Goliat. 6/7’eren er den lille blide og elegante stang til præcise kast, hvor 7/8’eren er grov, voldsom og kraftfuld. 6/7’eren håndterer både 6’er og 7’er line, men 7/8’eren ikke er til meget med en 7’er line, den skal have en 8’er. De to stænger er absolut ikke ens i hverken aktion eller temperament, men det er nu ikke noget usædvanligt fænomen. I en række stangserier opleves et radikalt spring fra klasse 7 til klasse 8. Macabi 6/7’eren er den fornøjelige stang for den som holder af sit fluekast, og ikke er så hidsig og kraftfuld i sin stil. Den kaster præcist og let på kortdistancen, men kan ikke holde pusten til lange kast i blæsende vejr. Med en 7’er line har den ikke store problemer med en stor flue, men den holder bedst harmonien med relativt små fluer. Toppen er følsom men er ikke for blød. Den har en slående lighed med Scierras egen Scandinavian Seatrout stang i klasse 6/7. Stangen er et oplagt valg, hvis der skal fiskes bonefish i lukkede områder i mangrover eller på åbent vand, så længe blæsten ikke hyler om ørerne. Til de store bonefish savnes en smule rygrad til at gøre fighten kortere med. Macabi 7/8’eren er den ufølsomme storebror, der med saft og kraft kan kaste langt under selv ganske blæsende forhold. Selv om det er sjældent, så skal der af og til bare tonses igennem med større fluer til bonefish, og her ham man en potent makker. Stangen er dog lidt for kontant og sjælløs. Den kræver et godt håndled ved intenst fiskeri i dagevis. Toppen er væsentlig stivere end på 6/7’eren, og på kortdistancen har den ikke samme præcision som sin lillebror. 7/8’eren har dog væsentligt mere rygrad og kan ligge et solidt pres på store fisk, ligesom den uden problemer håndterer store fluer. Stangen kan således også være handy at have ved hånden, når man møder andre og større salte fisk i troperne som barracuda eller baby tarpon. Jeg ville ikke være nervøs for at fighte selv en ganske stor fisk på denne stang. Vores test ender derfor op med, at Macabi stængerne, som også først antaget, ligger i hver sin ende af den ideelle skala til bonefish. Skulle man nøjes med en enkelt stang ville man ønske sig noget midt i mellem de to, men som sæt har begge stænger en række kvaliteter. Der er værd at bemærke, at disse tropiske stænger fra det kolde nord, kun koster godt halvdelen af de eksklusive stænger, der har dannet reference for testen. Det kan således lade sig gøre at slå to fluer med et smæk, da det vil være meget uhensigtsmæssigt at drage på bonefish tur uden en stang i reserve. Det skal for en god ordens skyld nævnes, at Scierra Blue Water 2 serien også indeholder en række kraftigere stænger til meget større og stærkere fisk. Fakta Scierra BW2 Macabi 9 fod i fire dele klasse 6/7 - Vægt 101 gram 9 fod i fire dele klasse 7/8 - Vægt 112 gram Vejl. udsalgspris dkr. 3.199,-

Facebook Comments Box