Share |

Scierra HMS 13’1 klasse 8/9

Scierra HMS 13’1 klasse 8/9

Henrik Mortensen har fuld fart på udviklingen af nyt grej hos Scierra. Under vores interview med ham i efteråret 2003 røbede han, at et af hans egne favoritprodukter i den nye produktion var en let tohåndsstang på 13’1 fod i klasse 8/9. Vi lovede dengang at følge op med en omtale af stangen, så snart den var i handelen. Det er den nu, og vi har haft stangen med ude ved et par jyske åer

Vi valgte at lade omtalen bestå af kommentarer fra såvel den erfarne som nybegynderen. Bent Levring har mange års erfaring med det lette tohåndsfiskeri, og 50% af Bents samlede og omfattende fisketid bruges med lignende stænger. ScandicAnglers Peter Lyngby har fisket med tohåndsstænger i årevis, men aldrig med stænger under 14 fod. Peter har tidligere kortvarigt testet en del korte og lette tohåndsstænger, men det er aldrig blevet til det store kærlighedsforhold. Testfiskeriet blev for begges vedkommende udført med et Scierra MWF-linesæt i matchende lineklasse.

scierra HMS 13 fod studiebillede
© scandicangler.com
Redaktionen

Erfaringen taler - Bent Levring

Umiddelbart føles stangen behagelig at få i hånden. Der er en god balance, og den er ikke tung i toppen som en del tilsvarende stænger er det. Stangen virker dog overraskende levende ved første indtryk.

Efter nogle dages fiskeri gør det sig klart, at stangen er nem at håndtere og kaste med. Linerne får stangen til at arbejde dybt - måske lige til grænsen. Men den dybe aktion gør at man kan fiske på endog meget trange pladser, hvor forfang og line enten er foran eller på siden af fluefiskeren, og ikke bagved under kast. Desuden kaster stangen også let med kort line . Den må være let at gå til for begynderen, da den tilgiver en ikke helt ren kasteteknik. Under nogle forhold kunne jeg godt tænke mig en lidt mere udfordrende og måske fastere styring af klingen, det vil blandt andet sige mindre efterslag (red. klingens evne til at falde til ro efter svingninger). Det er klart, at stangen er relativ lang i forhold til 8/9 klassen, hvilket naturligt giver en mere levende stang, men i blæsevejr på den jyske hede er det lige før stangen mister kontrollen. Som en godtvejrs-stang er der tale om virkeligt fint og sjovt legetøj.

Jeg fangede desværre ingen rigtigt store fisk på stangen, men jeg er sikker på, at det ville blive en underholdende oplevelse.

Finishen er god, det er en flot bygget stang. Lakeringen virker omhyggelig og solid, og jeg synes det er en fin detalje med stangens data skrevet på hver ferrule. En fordel hvis man har flere stænger af samme type i omløb. Håndtaget har en god længde og er af en fornuftig kvalitet. Hjulholderen er god og håndtagets afslutninger med det pressede kork, synes jeg fungerer udmærket. Stangen er frisk designet, men det virker lidt stift og maskinelt.

Min konklusion er, at det er en fin stang til pengene. For begynderen er det et sæt, der er nemt at gå i krig med. Det er svært at opsummere alle mine indtryk af stangen, men jeg vil illustrere det med at give stangen et flot 10-tal. Det skal hertil føjes, at jeg endnu ikke har mødt 13-tal stangen…

Begynderens indtryk - Peter Lyngby

Stangen lå godt i hånden, og allerede ved de første luftsving med den, spores der lidt sjæl. Jeg overraskes altid over tohåndsstængernes auktion udenfor laksesæsonen, men så snart jeg fik lidt line i luften glemte jeg den lidt akavede fornemmelse. Modsat mine tidligere oplevelser med lette tohåndsstænger, var jeg med denne HMS i meget bedre humør. Uden nogen form for justering af line eller forfang, kunne jeg ubesværet og kontrolleret kaste både kort og langt. Med mange andre lette tohåndsstænger har jeg tit været i tvivl om, hvorvidt man kastede dem bedre med en hånd. I dette tilfælde passer liner og den lidt dybe og hurtige aktion perfekt til et kontrolleret tohåndskast.

Jeg kunne desværre ikke mønstre årets første laks på stangen, men min medbragte laksesimulator satte stangen alvorligt på prøve med et par heftige udløb, nogle drøje hug og et par dybe sug dybt i klingen. På intet tidspunkt følte jeg mig udsolgt med stangen, og faktisk var jeg overrasket over de ressourcer der lå gemt i klingen. Laksesimulatoren løb træt før jeg gjorde det.

Finishen er i den grad smag og behag. Klingen er dybblå og beviklingerne matcher. Måske det er de mange blå saltvandsstænger på markedet der gør, at jeg ikke rigtigt forlis med farven på denne stang. Håndtaget er perfekt i længde og slibning, og hjulholderen virker stabil. Stangens sic/ titanium øjne virker til at være af god kvalitet, og lakeringen er der ikke noget at udsætte på.

Min samlede vurdering er en positiv overraskelse, der på ny åbner mine øjne for det lette tohåndsfiskeri.
Jeg har prøvet flere dyrere stænger, som jeg ville fravælge mod denne. Stangens design er ikke min kop te, og det ærgrer mig at stængerne endnu ikke fås som klinger.

Fakta
Scierra Henrik Mortensen Series 13’1 klasse 8/9
Stangen er i fire dele og leveres i cordura rør.
Vægten er 267 gr.
Vejl. udsalgspris er DKK 4.299,-

Facebook Comments Box