Share |

The Source - Tasmania

Super film om de mange tasmanske ørredmuligheder...

Holdet bag den succesrige bonefishfilm The Search er tilbage. Med Nick Reygaert i front går rejsen denne gang til mere hjemmevante egne, nemlig den danske kronprinsesse Marys fødeø Tasmanien i det sydlige Australien.

Ud over at være kendt som en af Australiens delstater, så er Tasmanien kendt som værende kilden til det fantastiske ørredfiskeri på den sydlige halvkugle. Det var nemlig her englænderne i midten af attenhundredetallet gik i land med den første ørredyngel, medbragt fra den side af kloden.

En smuk ø fyldt med store ørreder lyder umiddelbart som et godt udgangspunkt for en fiskefilm, og resultatet er derefter. Det bliver ikke meget bedre. Den new zealandske film Once in a Blue Moon har høstet mange roser for sine flotte optagelser af natur og fluekast.

The Source tangerer skønheden i det filmiske med sin helt egen stil, og filmen om Tasmanien har mere indhold at byde på. The Source har sin egen magiske ro og intensitet og er en absolut anbefalelsesværdig DVD.

Source DVD
© scandicangler.com Gin-Clear Media

Indledningsvis sættes rammen for filmen. Målet er at vise naturen og Tasmaniens mange unikke muligheder for ørredfiskeri. Undervejs fisker Nick og hans bror Chris med en række guider og passionerede ørredfiskere. Det afføder fire afsnit i The Source – i kronologisk rækkefølge: West Coast, Rainforest Creek, Lowland Rivers og Western Lakes. Men den starter med begyndelsen.

På en ret overbevisende måde genskabes englænderen James Youls overvejelser om den tredje rejse mod den sydlige halvkugle, efter to mislykkede forsøg. Han er overbevist om, at de medbragte ørredæg vil kunne trives i klimaet dernede. Og fik han mon ikke ret i det. Fiskeriet startes ude på vestkysten, hvor store havørreder trækker ind i floderne i hælene på store mængder småfisk.

Der ligges hårdt ud med store fisk i mundingen. På vej mod strømmende vand inde i lavlandet, passerer holdet nogle små krystalklare bække inde i regnskoven. Henført til det oprindelige udspring af fluefiskeriet, landes små bækørreder på både tørt og vådt med ganske let grej. Et nærmest uberørt fiskeri, hvor flere af ørrederne tager fluen, mens blot forfanget er ude af topøjet. Lidt svagere står afsnittet om fiskeriet på de større vandløb i lavlandet. Trods et tilsyneladende effektivt fiskeri er det vanskeligere at få samme høje kvalitet og variation på optagelserne, når der fiskes fra båd.

Desværre brænder Dan Hackett heller ikke lige stærkt igennem på skærmen, som filmens øvrige aktører.

Source DVD
© scandicangler.com Gin-Clear Media

Derimod kommer rosinen i pølseenden med fiskeriet i søerne. Med mere end tre hundrede søer at fiske i, kunne de ikke have valgt end bedre følgesvend end Craig Rist. Hans entusiasme og energi smitter helt ud i sofaen. Søfiskeriet er efter sigende ikke det nemmeste, men der er til gengæld muligheder for et unik sightfishing efter rigtigt store ørreder på lavt vand. På en måde slutter Nick og Chris hvor de slap – det minder nærmest om bonefishing. Flotte optagelser.

The Source har som nævnt sin egen stil. De mange flotte billeder af natur og fiskeri er tilført nøje afstemt underlægningsmusik og der anvendes overhovedet ikke real lyd i fiskesekvenserne. Derimod bindes historien og fiskeoptagelserne af close-up interview med de involverede.

Deres stemmer blendes således af og til over i fiskescenerne. Det virker og giver ud over en smittende begejstring også en god troværdighed og ganske intens stemning i filmen. Et forbillede for de mange film derude, som plages af dårligt optaget lyd på stedet. Som forbillede tror jeg også The Source vil komme til inspirere mange film fremover, men det er sikkert nemmere sagt end gjort at gøre Gin-Clear Medias produktion efter. 

 Titel: The Source - Tasmania 
Producent: Gin Clear Media
Spilletid: 48 minutter + 15 minutters bonus
Format: 16:9
Sprog: Engelsk

Trailer

Facebook Comments Box