Share |

Tørrfluelandet 2

Den ultimative fight med magnumbækørred

Tørfluelandet 2

Det er norsk, det er anderledes og det er sjovt! Det er de forventninger, man sidder med når man sætter sig til rette for at se fiskefilm med Lars Lenth og Andreas Fismen.
Sådan var det med forgængeren Tørrfluelandet, og sådan var det med de film og bøger, hvor Lars Lenth medvirkede, som den ene halvdel af makkerparret Lars og Bråd. Denne film er anderledes. Vel er der skæve og skøre indfald, men der er ikke så mange af dem, og dermed er vi mere ovre i den mere gængse genre af fiskefilm.

Som i etteren følger vi Lars og Andreas rundt i herlige Norske landskaber, og der er kun én metode der tæller; tørfluefiskeri. Så nu kan det ikke længere være en viden forbeholdt de få. Som man også fik syn for i Tørrfluelandet rummer Norge et enormt potentiale for bækørredfiskeri, og det bekræftes til fulde i denne film. Der fanges store og fantastiske smukke fisk men Lars og Andreas fanger også fisk i de størrelser vi andre gør! Her er også tilslag der mislykkes, fluer der hænger i træer og liner på landevejen. Alle udøvende tørfluefiskere kan vist identificere sig med de frustrationer det afføder, men der er ikke gjort noget for at skjule dem – tværtimod! De værste norske gloser kamoufleres dog af et bip.

En af de nye ting i forhold til Tørrfluelandet er et meget udførligt afsnit om de vigtigste Norske døgnfluer, som indgår i de 45 minutters ekstramateriale. Der er virkelig noget at hente, hvis man skulle få blod på tanden, og tage en Norgestur med tørfluefiskeri som overskrift. I ekstramaterialet indgår også et afsnit om fluebinding, hvor Andreas Fismen binder og fortæller. Fluerne relaterer sig umiddelbart til fiskeriet i filmen, og de før omtalte døgnfluer. Afsnittet indeholder ikke noget revolutionerende, men i tilfældet med fluen Princeps får man et godt alternativ til udformningen af faldskærmsfluer. En sidste lille del i ekstramaterialet er et kortfattet afsnit om kasteteknik og der synes jeg overblikket svigter, idet Andreas Fismen prøver at forklare fluekastets anatomi med armbevægelser mens han holder fluestangen i den anden hånd. Spørgsmålet er, om man ikke i forvejen skal have en basisviden for at få udbytte af det. Retfærdigvis skal det siges at afsnittet nok er tænkt som en appetitvækker for makkerparrets næste film. Den handler nemlig om kastetenik og kommer i sommeren 2006.

Generelt mener, jeg der er for mange lange sekvenser, som savner dynamik for at holde interessen fanget. Der snakkes rigtigt meget, og det er som man kommer med på to gode kammeraters private fisketur. Hertil kommer, at kameravinkelen forekommer noget ulogisk i ekstramaterialet, som gør at man ikke har et godt overblik. Jeg kunne have tænkt mig nogle bedre og flere nærbilleder af fluer og insekter. Man må beundre de to gutters udholdenhed; de er parat til at gå rigtig langt for at finde blot en enkelt ringende fisk! Jeg ville personligt have haft meget svært ved ikke at prøve lidt nymfefiskeri på mange af de indbydende stræk der passeres, men der er altså dømt 100% tørfluefiskeri i Tørrfluelandet 2.

Fakta
Titel: Tørrfluelandet 2
Producent: Sherpa Film (2005)
Spilletid: 60 min. (45 min. ekstra materiale)
Format: Kun DVD
Filmen varer 60 minutter og ekstramaterialet 45 minutter – ingen danske undertekster

Facebook Comments Box