Share |

Udskiftning af hjulholder

Vores homemade ekspert har udviklet en superlet metode at skifte hjulholder på. Alle kan være med.

Jeg havde altid ønsket mig en fluestang, der så lidt anderledes ud, så da jeg skulle i gang med at bygge en, valgte jeg en hjulholder med træindlæg af ahorn. Det har jeg fortrudt lige siden!

Jeg syntes det så fersk ud, da det kom på, og med tiden blev det også nusset at se på. Noget skulle gøres, og jeg gik og lurede på, hvordan jeg kunne afmontere hjulholderen uden, at ødelægge resten af håndtaget, eller stangen for den sags skyld. Så da jeg fandt et passende stykke zebratræ , skulle der ske noget.

En ide fødes

hjulholder
© scandicangler.com Troels J. Sørensen

Men hvordan får man en hjulholder, af uden at ødelægge stang og de dele af hjulholderen, der måske skal genbruges ? Den var jo limet på med epoxy, og efter de flestes, og også min opfattelse, er det en engangsløsning, der ikke kan laves om. Men jeg hørte lidt her og lidt der og fandt ud af, at man kan fjerne en bevikling, der er lakeret med tokomponent lak, ved en kontrolleret opvarmning af lakken.. Lakken kan derefter skrabes væk. Epoxylim og tokomponent beviklingslak er jo to sider af samme sag, så epoxyen må også blive blød, når den opvarmes, tænkte jeg. Den næste nød, der skulle knækkes, var hvordan jeg kunne styre opvarmningen, så stang og korkhåndtag ikke brændte af, mens varmen fik tid til at trænge gennem træet og blødgøre epoxyen. Efter en tur i tænkeboksen slog det mig, at løs-ningen i virkeligheden var ganske ligetil. Kogende vand bliver aldrig over 100 grader – voila !

Fra ide til handling

hjulholder
© scandicangler.com Troels J. Sørensen

En gammel fluestang måtte læg ryg til det første eksperiment. På stangen sad en kopi af en Fujihjulholder, og den blev holdt i kogende vand i 3 til 4 minuttter. Den gled nemt af, da jeg trak i den. Så turde jeg godt prøve med den stang jeg egentligt ville skifte hjulholder på. I med den, og endeduppen og gevindstykket, der også var limet med Epoxy, kunne fint trækkes af. Men mellemstykket af træ ville ikke af, og det var jo det, jeg ville skifte ! En gang kontrolleret vold hjalp heller ikke, og selv om stangen var omfattet af en totalgaranti så ville jeg trods alt ikke ødelægge den. Nu var gode råd dyre, men da jeg nu alligevel stod i køkkenet , hvorfor så ikke prøve brødristeren.! Som sagt så gjort. Jeg ”ristede” hjulholderen i ca. 5 min mens jeg drejede rundt så varmen blev jævnt fordelt. På med en havehandske og et jævnt træk … vupti. Hele trædelen med indbygningskork kom af. Derefter kunne indbygningskork og den øverste hjulholderring fjernes efter 5 minutter i kogende vand. Tilbage var kun at sætte det nye træ stykke på og montere hjulholderdelene.

Et par staldtips fra køkkenskriveren

hjulholder
© scandicangler.com Troels J. Sørensen

Husk at tilpasse længden af gevindstykket, hvis det træstykke der fjernes, er kortere end træstykket der monteres. Med andre ord tilpas længden, så stangdelen er et par mm længere end den/de øvrige stangdel(e). læs også artiklen om stangbygning

Facebook Comments Box