Share |

Unique Flies – Modern Pike Flies

Geddefluer designet af Dan Karby – vi har prøvekastet dem på skandinaviske krokodiller...

Unique Flies tilbyder en bred vifte af færdige fluer til alverdens fisk. Et af de seneste skud på stammen er en serie geddefluer designet af danske Dan Karby. Som fluefisker og fluebinder har Dan Karby årelang erfaring med de skandinaviske gedder og serien skal dække enhver form for geddefluefiskeri. Serien rummer i alt tolv forskellige fluer. To poppers, fire flashfluer og seks fluer bundet af Kinky Fibre og flash.

Peter med gedde
© scandicangler.com Redaktionen

Solid krog

Fælles for alle fluerne er krogen, som er den stærke Kamasan krog B940 i str. 6/0. Det er en solid og skarp krog, som er velkendt blandt mange geddefluebindere. Krogens force er dens stivhed og den formidable krogspids, som er skarp og nem at slibe igen, hvis uheldet er ude. Krogens store svaghed er vægten, og den handicapper denne flueserie en smule. Ved så store fluer er der en følsom balance mellem materialernes aerodynamik og krogens vægt. I dette tilfælde er krogen desværre det tungeste for fluernes design.

Design og materialevalg

Materialevalg og fluernes design er af høj kvalitet. Fluerne er pænt og solidt bundet og der er anvendt generøse mængder materialer. Særligt er flashfluerne hårdt dresserede, og en af testdeltagerne bemærkede: ”Hvad kaldes denne –

Geddefluer
© scandicangler.com Peter Lyngby

To pakker flash på krog?”. Der er value for money i flashfluerne. Bortset fra popperne er fluerne designet som baitfish-profiler i rene syntetiske materialer med en tydelig silhuet, farveskel mellem ryg og bug og store synlige øjne.

Der er kælet for detaljerne, og de fleste af mønstrene er nydeligt farvelagte med striber eller røde gællemarkeringer. Fluerne har epoxyhoveder for vægt og holdbarhed. Flashfluerne er som nævnt meget fyldige, mens Slinky-fluerne er mere strømlinede. Fluerne er omkring tyve centimeter lange. Popperne er klassiske skumpoppers med en skumkrop, øjne, lidt hackler og gummiben eller flash bagud som hale.

Geddegab
© scandicangler.com Peter Lyngby

Serien rummer det nødvendige farvespektre for geddefluer, fra de hidsige kulørte og nærmest flouroserende farver, til de mere afdæmpede brune og sorte nuancer. Flashfluerne har sikre og gennemtestede farvekombinationer, blandt andet sølv med mørk ryg samt en geddeklassiker overvejende i guld og kobber.

Alle fluerne, undtagen de to poppere har grødebeskyttere og endog en kraftig en af slagsen. Den er lavet af nylon type Hard Mono, og den er fæstnet ved krogbøjningen og ført frem til epoxyhovedet umiddelbart før krogøjet.

Ved vandet

Fluerne har en glimrende gang i vandet, og de holder fint balancen. De har et ret så slankt udseende i vandet, og det ville ikke have trukket fra, hvis fluerne havde en højere profil i forhold til længden.

geddeflue sort
© scandicangler.com Peter Lyngby

Gedden er ingen kostforagter og den skyer heller ikke disse fluer fra Unique Flies, selv om det er tydeligt, at den kraftige grødebeskytter også holder en gedde fra krogen i ny og næ. I vande uden for meget generende grøde må det anbefales at fjerne grødebeskytteren.

Grødebeskytteren sørger til gengæld behændigt for, at fluen ikke fæstner i åkander, siv eller grene. Grødebeskyttere efterlader som altid fiskeren med at valg mellem pest og kolera. Som tidligere nævnt er fluerne solidt bundne og det gælder også efter nærkontakt med de skandinaviske krokodiller.

Der er plads til udvikling i Unique Flies geddefluer, men de er et kærkomment bud på færdige fluer i denne kaliber, og der er godt pris- og kvalitets forhold, særligt ved seriens flashfluer.

Facebook Comments Box