Share |

Bind en Philosophers CdC

http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyflugorP1030814-2... 225w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyflugorP1030814-7... 768w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyflugorP1030814-7... 700w" sizes="(max-width: 3456px) 100vw, 3456px" />

I det senaste numret av FiN recenserar jag  boken »Mayflies on their honeymoon« skriven av Roberto Messori. I den fanns många intressanta mönster, men det var ett jag fastnade lite extra för. Mönstret består enbart av tre stycken CdC-fjäddrar som formar dagsländans vingar. Enkelheten, samt tanken att vingens siluett är en utlösande effekt för fisken, är något som tilltalar mig. Själva vingen går givetvis att kombinera med flertalet andra mönster och bindtekniker. I den här bindbeskrivningen lägger jag till en bakkropp av André Bruns microchenille. Det tillför, förutom en mer naturtrogen siluett, mer flytförmåga till flugan.

text och foto: Markus Hoffman

Materialet:

Krok: Helst hullinglös och med skapligt gap. Just här använder jag TMC212tr i storlek 15. Storlek anpassas till sländan du vill imitera. Just den här är tänkt att kunna fungera då stor vasslända är i farten.

Bindtråd: Hållbar som går att splitta om man väljer att göra varianten med loop. Jag använder mig av FTS Ultrastrong 20/0

Bakkropp: Microchenille

Kropp/vinge:  Tre CdC-fjädrar av god kvalitet

1. Sved änden av microchenillen och klipp av önskad längd. Fäst in bindtråden och bind fast chenillen längst bak. Jag brukar ta bindtråden en gång under själva chenillen för att vara säker på att den sitter fast. Se till att ha gott om plats för vingen. Om du väljer att binda enbart vingen kan du vänta några minuter.

2. Bind in de två mindre CdC-fjädrarna på var sin sida. Dra ett par lösa trådvarv nära tummen och pekfingret för attt samla ihop böset och dra sedan igenom fjädern så pass långt att det hamnar bakom krokögat. Fäst fjädrarna rejält. Så sitter CdC-fjädrarna på sidorna.

3a.Splitta tråden och fäst in det stora CdC med en klämma. Se till att få det så nära flugan som möjligt för att slippa onödiga trådvarv. Försök att få så lite bös som möjligt på ena sidan av den splittade tråden!

3b. Om man inte vill splitta tråden och göra en loop är detta alternativet bra. Bind in en lång CdC-fjäder med den tjocka änden mot kroken. Detta är också den metod som visas i boken.

4a. Surra CdC-loopen, alternativt fjädern, framåt samtidigt som du vid varje varv drar böset uppåt.

4b. En hackeltång underlättar om du väljer fjädervarianten.

5. Försök att hålla allt bös uppåt ovanför kroken samtidigt som du för fram den ena CdC-fjädern på sidan och fäster den bakom krokögat.

6. Gör nu samma sak med den andra CdC-fjädern. Det här kan vara knivigt samtidigt som det inte har så stor betydelse om några enstaka fjun blir kvar på undersidan. De går lätt att ta bort senare.

7. Se till att du får några varv bindtråd bakom och framför fjädrarna innan du gör whip finnish och klipper av tråd och fjädrar. Frisera vingen genom att hålla hårt med tumme och pekfinger samtidigt som du river av med andra handen. Vingen ska ge en något diffus kontur, så något klippande är onödigt. Färga tråden om det behövs och glöm inte att spotta tre gånger innan den serveras till någon vacker firre.

http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyAlternativa-grej... 300w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyAlternativa-grej... 768w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyAlternativa-grej... 1024w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyAlternativa-grej... 268w, http://flugfiskeinorden.se/wp-content/uploads/2018/03/NyAlternativa-grej... 700w" sizes="(max-width: 4608px) 100vw, 4608px" />

Tips: Magic tools variant.